PVDA onderhandelt met kartel: “Linkse coalitie met CD&V mogelijk”

PVDA onderhandelt met kartel: “Linkse coalitie met CD&V mogelijk”

PVDA-kopman Tom De Meester pleit voor een linkse coalitie met het kartel en CD&V. Foto: DVH

Gent -

Ook PVDA roert zich in de strijd om de Gentse burgemeesterssjerp. De partij pleit voor een linkse coalitie met het rood-groene kartel en CD&V. “Gentenaars zitten niet te wachten op een loopgravenoorlog over wie de sjerp krijgt”, zegt kopman Tom De Meester.

Vanavond om 18 uur zitten de kopstukken van het kartel met PVDA samen. Samen met de CD&V behalen ze 28 zetels. “Dat is ruim voldoende voor een stabiele linkse coalitie”, aldus Tom De Meester. “De PVDA staat open voor die mogelijkheid.”

Eén probleem: Mieke Van Hecke heeft haar lot al verbonden met de liberalen van Mathias De Clercq. De twee willen samen een coalitie op de been brengen. “Onbegrijpelijk”, aldus De Meester. “Van Hecke heeft tijdens de campagne een punt gemaakt rond dakloosheid, de wooncrisis en de nood aan betaalbare woningen. Maar nu gaat ze in zee met de liberalen die nul extra woningen willen. We roepen de CD&V op om kant te kiezen.”

Verbod op betaalde mandaten

PVDA is één van de winnaars van de verkiezingen. Uit het niets komt de partij de gemeenteraad binnen met drie zetels. Voldoende om mee in een linkse coalitie te stappen dus. Al zal De Meester zijn vel duur verkopen. “We willen dat er werk wordt gemaakt van betaalbaar wonen, de strijd tegen kinderarmoede en gratis openbaar vervoer. We stellen ook een verbod op betaalde mandaten voor politici voor.”

House Of Cards

“Er worden politieke spelletjes gespeeld, het lijkt wel House of Cards”, aldus De Meester. “Deze situatie voedt de antipolitiek. Mensen zien politici die naar hun eigen navel staren en vergeten dat het eigenlijk over de belangen van 250.000 Gentenaars zou moeten gaan. Gentenaars zitten niet te wachten op een loopgravenoorlog over wie de burgemeestersjerp krijgt.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio