Oud-politiewoordvoerder wil spreekbuis van de politie zijn

Bekendste (oud)flik van Gent verovert zitje in gemeenteraad: “Veiligheid wordt topprioriteit”

Bekendste (oud)flik van Gent verovert zitje in gemeenteraad: “Veiligheid wordt topprioriteit”

Manuel Mugica Gonzalez komt met 1.848 stemmen de gemeenteraad binnen. Foto: DVH

Gent -

Vorig jaar nog woordvoerder van de Gentse politie, vanaf januari gemeenteraadslid. Manuel Mugica Gonzalez (61) gaat de gemeentepolitiek in met een missie: “Ik wil de stem zijn van de politie. In het verleden is te weinig naar hun bekommernissen geluisterd.”

Mugica Gonzalez is een bekend gezicht in Gent. Hij was ruim zes jaar politiewoordvoerder en een kleine veertig jaar actief bij de Gentse politie. Vorig jaar ging hij op pensioen en enkele maanden later kondigde hij aan zich verkiesbaar te stellen bij Open VLD.

LEES OOK: Gentse oudflik wordt politicus

Mugica Gonzalez, die al ruim dertig jaar een partijkaart heeft van de Open VLD, kwam in 1994 al een eerste keer op bij de liberalen, maar greep toen naast een zetel. Dit jaar heeft hij wel succes: met 1.848 stemmen eindigt hij als zevende van zijn partij en komt hij meteen de gemeenteraad binnen.

“Met dat resultaat ben ik tevreden”, zegt Mugica Gonzalez. “Voor mij wordt veiligheid de topprioriteit. Op dat vlak kan nog een serieuze tand worden bijgestoken. Mijn expertise kan de gemeenteraad alleen maar versterken.”

Onterechte kritiek

Volgens de oud-politiewoordvoerder gaan sommige agenten gebukt onder een hoge werklast. “Digitalisering kan hun taken al verlichten”, zegt hij. “Ik wil de stem van mijn vroegere collega’s zijn in het stadhuis. Er is in het verleden te weinig naar hun zorgen geluisterd en de kritiek die ze moeten incasseren, is niet altijd terecht.”

Volgens de Gentenaar met Spaanse roots kan ook de communicatie tussen burgers en politie beter. “Laat ons investeren in sociale media”, zegt hij. “Organiseer onthaal op afspraak om lange wachtrijen te vermijden. En ga voor een nieuwe aanpak in de wijken: nu hebben wijkagenten te weinig contact met de mensen in de straat omdat ze ook voor andere zaken worden ingezet. We moeten naar een nieuw concept, waarbij politie burgers onmiddellijk kan te woord staan.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio