Opgepast: woensdag loopt u dubbel zoveel kans om te worden geflitst

Opgepast: woensdag loopt u dubbel zoveel kans om te worden geflitst

In 130 politiezones maar ook op snelwegen in ons land loopt u van woensdagochtend 6 u. tot donderdagochtend dubbel zoveel kans als op andere dagen om te worden geflitst. Lokale en federale wegpolitie houden de tiende flitsmarathon. Maar liefst 8.766 Vlamingen gaven zelf een plaats door waar er volgens hen moet worden gecontroleerd omdat er te snel wordt gereden.

Bijna viel deze jubileumeditie in het water omdat de drie grote politievakbonden een boycot hadden aangekondigd. Maar uiteindelijk gaat alles gewoon door en hebben zo’n 130 korpschefs bevestigd dat ze deelnemen. En ook de federale wegpolitie zal vanaf woensdagochtend extra controles houden.

Voor de tweede keer riepen de federale politie en Vias burgers ook op om zelf plaatsen door te geven waar er volgens hen eens moet geflitst worden omdat er te snel wordt gereden. Maar liefst 8.766 mensen reageerden. Alle voorstellen werden doorgestuurd naar de lokale politiezones en het is aan de korpschef om te beslissen of er op die plaatsen ook effectief zal worden geflitst.

Burger bepaalt flitsplaatsen

“Het moet natuurlijk mogelijk zijn om op de opgegeven plaats te flitsen. De wagen en of de camera moeten er veilig kunnen staan en op een manier die flitsen mogelijk maakt. Wanneer er al een vaste camera op die weg staat, is het weinig zinvol om er nog eens extra te flitsen. Maar in de mate van het mogelijke zal er zeker gecontroleerd worden op de plaatsen die burgers hebben opgegeven. Is het niet tijdens de flitsmarathon, dan is het zeker nadien”, klinkt het bij de federale politie.

“De meeste meldingen kwamen van mensen die klagen over overdreven snelheid in de bebouwde kom, een derde vraagt extra controles in een zone 30”, zegt Stef Willems van Vias.

“De meeste reacties kwamen uit Antwerpen en Oost-Vlaanderen (26 procent), gevolgd door Vlaams-Brabant (21 procent), West-Vlaanderen (15 procent) en Limburg (12 procent).

Opgepast: woensdag loopt u dubbel zoveel kans om te worden geflitst
Ook deze superflitsers, ingebouwd in een vuilnisbak, worden ingezet tijdens de flitsmarathon Foto: rr

Voor de Kerkstraat in Antwerpen, een zijstraat van de Carnotstraat, kwamen de meeste aanvragen binnen. De Antwerpse politie zegt nochtans dat er daar geregeld wordt gecontroleerd. Blijkbaar nog niet genoeg volgens de bewoners want maar liefst 37 mensen vroegen via www.ikflitsmee.be extra snelheidscontroles in die straat.

Wie daar woensdag met de wagen moet zijn, let dus beter extra op zijn snelheid. En niet alleen tijdens de flitsmarathon natuurlijk, ook nadien. Voor de Rooigemstraat in Oosterzele (Oost-Vlaanderen) kwamen er 25 aanvragen binnen. Er wordt daar vaak te hard gereden, ook al ligt er onder meer een gemeenteschool.

Andere plaatsen waar veel aanvragen voor kwamen zijn de Meulesteedsesteenweg in Gent, de Scheldelaan in Antwerpen, de Herkerstraat in Hasselt, Beauvoislaan in Kalmthout, Dok-Noord in Gent, de Brusselsesteenweg in Leuven en de Ottergemsesteenweg in Gent. Op al die plaatsen mag u zeker snelheidscontroles verwachten.

Superflitsers

De politie laat nog weten dat ze een maximum aan middelen inzetten. Dat betekent ook de superflitsers die zowel in een voertuig als op een driepoot kunnen worden opgesteld. Maar die even goed verstopt kunnen worden in een vuilnisbak.

Volgens Securoad NV in Deerlijk, de verdeler van de NK7-superflitsers, zijn er momenteel in ons land al een 80-tal van deze toestellen in gebruik door de verschillende politiezones.

Daarnaast zijn er een 30-tal Lidar-flitsers. Deze grote vaste flitsbakken worden tijdelijk geplaatst in straten of op werven langs snelwegen.

Deze superflitser kan maar liefst zes rijstroken tegelijkertijd controleren en werkt met infrarood, zodat chauffeurs geen flits zien afgaan en achterliggers niet gewaarschuwd worden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees