Operatie “Propere Handen”: vier van de negen verdachten vrijgelaten onder elektronisch toezicht

© hnb

In het onderzoek naar fraude in het Belgisch voetbal heeft de raadkamer in Tongeren dinsdagavond beslist om de aanhouding van negen verdachten met één maand te verlengen. Dat meldt het federaal parket. Vier van de negen werden vrijgelaten onder elektronisch toezicht, makelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic en scheidsrechter Bart Vertenten blijven wel in voorlopige hechtenis.

mtm

De vier personen die werden vrijgelaten onder elektronisch toezicht: Thierry Steemans: financieel directeur bij KV Mechelen - Marija Bogojevska: de echtgenote van spilfiguur Dejan Veljkovic - Dragan Siljanoski: oud-manager van Club Brugge-coach Ivan Leko - Karim Mejjati: een Brusselse voetbalmakelaar.

Dat wil zeggen dat de “supermakelaars” Mogi Bayat en Dejan Veljkovic en scheidsrechter Bart Vertenten wel in voorlopige hechtenis blijven. Dat is ook het geval voor Olivier Somers (mede-eigenaar en sportief verantwoordelijke van KV Mechelen), Laurent Denis (gewezen advocaat van Anderlecht).

Alle partijen hebben 24 uur de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing van de raadkamer.

De onderzoeksrechter stelde maandag na verhoor Thomas Troch in verdenking van criminele organisatie en private omkoping. Hij werd onder voorwaarden vrijgelaten.

Pro League houdt woensdag bijzondere Raad van Bestuur

De Pro League wil er geen gras over laten groeien en organiseert woensdag een bijzondere Raad van Bestuur om de problematiek rond spelersmakelaars in het Belgische voetbal aan te pakken. Dat bevestigde CEO Pierre François dinsdagavond.

Bovenaan de agenda van de ingelaste vergadering staat de ontwikkeling van een ethische code voor clubs, spelers en trainers omtrent de omgang met spelersmakelaars. De Pro League koestert de ambitie om de problematiek “bij de wortels aan te pakken”.

Rond 18 uur, na de raad van bestuur, zullen Pro League-voorzitter Marc Coucke en CEO Pierre François tekst en uitleg geven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Operatie Propere Handen

Video

Keuze van de redactie