Food

Thuis lanceert eigen kookboek

Thuis lanceert eigen kookboek

Foto: vrt

Het is eenvoudige wiskunde: een succesvol tv-format plus merchandising leidt tot een rinkelende kassa. Dus krijgt Thuis na onder meer een ontbijtmand en een eigen bier nu ook een kookboek. Zodat de fans eindelijk zelf de kroketten van ons moe kunnen maken.

Een kookboek met recepten uit Thuis. Het was er nog niet. Maar het zou een goudmijn kunnen zijn. Dus bundelt Uitgeverij ­Borgerhoff & Lamberigt nu tientallen recepten van de personages uit de succesvolle Eén-soap. Van de Go To Hell-cocktail van Renzo tot de chocolademelk met marshmallows van Yvette. Van de quinoasalade van ­Simonne tot de paella met kip en ­chorizo van Lowie. En dan zijn er nog de peperkoek­wafels van Kaat en de ­tiramisu met amaretto en banaan van Kobe.

Thuis gaat over zoveel: liefde en verdriet, conflicten en verzoeningen, en over alles wat in modale gezinnen gebeurt. Dus ook over eten en drinken”, klinkt het bij de uitgeverij. “De lezer vindt behalve de recepten ook verhalen over hoe de personages tot die gerechten kwamen.” Het Thuis-kookboek ligt vanaf eind oktober in de rekken.

Thuis is overigens niet aan zijn eerste afgeleide toe. Onder de vlag Wat u (nog) niet zag op tv verschenen al meerdere boeken die een zijspoor ­nemen in het verhaal, of dat verder uitdiepen. In het voorjaar werd de Thuis-ontbijtmand gelanceerd, een samenwerking met producenten als Vondelmolen en Belberry. En in 2015 bracht Thuis het Slurfke uit, het bier dat personage Eddy zogezegd zelf had gebrouwen op basis van een oud recept van zijn grootvader. En dan zouden we nog het gezelschapsspel vergeten, ­bovenop de petjes en ­andere merchandising.

Hoewel het grootste deel van de winst naar de producenten gaat, strijkt ook de VRT een centje op voor al die producten. In 2016 was dat – over alle programma’s heen – 7,4 miljoen euro, in 2017 8,2 miljoen euro.

Let wel: dat bedrag bevat naast ­opbrengsten uit merchandising (2,8 miljoen euro) ook inkomsten uit evenementen en video-on-demand.

Corrigeer