Deurwaarders vielen binnen bij start persconferentie

Catherine de Zegher: “Er is wetenschappelijk bewijs van echtheid meest bekritiseerde werken”

Catherine de Zegher: “Er is wetenschappelijk bewijs van echtheid meest bekritiseerde werken”

Foto: BELGA

Gent -

Er is nieuw bewijsmateriaal dat duidelijk en onbetwistbaar aantoont dat de tot nu toe geteste werken van de gecontesteerde Toporovski-collectie die vorig jaar in het MSK in Gent hing, echt en authentiek zijn. Dat heeft de geschorste directrice van het MSK, Catherine de Zegher, woensdag gezegd op een persconferentie. Bij de start daarvan vielen twee gerechtsdeurwaarders binnen met een verzoekschrift.

Het gaat volgens de Zegher om materiaal-technisch bewijsmateriaal, gebaseerd op gespecialiseerd laboratoriumonderzoek in de meest gespecialiseerde wetenschappelijke onderzoekslabo’s in Russische avant-gardekunst.

“In totaal werden 12 van de 24 werken getest en geanalyseerd en alle zijn bevestigd en geplaatst in het tijdperk dat aan hen is toegeschreven, en dit door het wetenschappelijk bewijs van de echtheid door de ouderdom van de materialen en de datering van hun gebruik”, zo klonk het.

Eigen verhaal

“Ik kan niet langer zwijgen, ik spreek in persoonlijke naam, gesterkt door de open brief van vorige week”, aldus de Zegher. “Ik spreek voor diegenen die houden van kunst, schoonheid en waarheid. Ik heb mijn eigen verhaal, gebaseerd op grondig onderzoek, bekende feiten en wetenschappelijk bewijs dat mijn oordeel en overtuiging bevestigt”.

De Zegher begon haar uiteenzetting met de manier waarop er gewerkt wordt bij kunstwerken. “Het gaat om een gedegen en onafhankelijke manier van werken die zich baseert op grondig onderzoek, bekende feiten over zowel herkomst en origine als kunsthistorisch en archivalisch onderzoek.”

De Zegher laakte de financiële drijfveren in de kunsthandel. “Stalin heeft deze kunst en kunstenaars een eerste keer vernietigd uit ideologische overwegingen, en nu gebeurt dit een tweede keer door de kunsthandel, en degenen erachter, uit economisch/financiële drijfveren. De zaken zijn blijkbaar niet veranderd”, zo zei ze.

Igor Toporovski, de eigenaar van de gecontesteerde werken, beloofde op een later tijdstip met de bewijzen voor de dag te komen.

Deurwaarders vallen binnen

De persconferentie van de Zegher was gestart met een incident. Twee gerechtsdeurwaarders kwamen net voor de start met een eenzijdig verzoekschrift van vijf kunstexperts en kunsthandelaars. De deurwaarders moeten alles wat er op de persconferentie gezegd wordt, vastleggen, op straffe van een dwangsom van 50.000 euro per inbreuk. Er blijkt een strafonderzoek aan de gang te zijn over de intussen befaamde Toporovski-collectie

In maart van dit jaar werd de Zegher door het Autonoom Gemeentebedrijf Kunsten en Design van de stad Gent geschorst nadat er twijfel was gerezen over de echtheid van Russische avant-gardewerken uit de collectie van verzamelaar Igor Toporovski. De directrice werd slecht bestuur verweten: ze zou de authenticiteit van de werken onvoldoende hebben onderzocht.

“We hebben niets te verbergen”, zo zei Leo Neels, die optreedt als woordvoerder van Catherine de Zegher. De Zegher, Neels, Toporovski en Ine Mariën trokken zich even terug om te beraadslagen en kwamen na een kwartier terug.

“De persconferentie gaat door, in alle sereniteit”, zei Neels. “We laten de gerechtsdeurwaarders hun werk doen”.

Het eenzijdig verzoekschrift werd onder meer ingediend door kunsthandelaars James Butterwick en Ingrid Hutton.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees