Jongen (4) die in vijver viel tijdens uitstap nog steeds in kritieke toestand, onderzoek loopt

Jongen (4) die in vijver viel tijdens uitstap nog steeds in kritieke toestand, onderzoek loopt

Foto: mvl

Anderlecht / Gaasbeek / Lennik -

De 4-jarige jongen die vorige week dinsdag tijdens een schooluitstap in de vijver van het kasteel van Gaasbeek viel, verkeert nog steeds in kritieke toestand. Dat meldt het gemeentebestuur van Anderlecht. “In deze tragische omstandigheden, biedt de gemeente Anderlecht de ouders haar volledige ondersteuning aan”, klinkt het. “Een onderzoek naar de omstandigheden van dit ongeval is aan de gang. De uitstappen van de school worden momenteel tot aan de herfstvakantie opgeschort.”

Op dinsdag 9 oktober maakten de tweede en derde kleuterklas van de Franstalige gemeenteschool “Les Petits Goujons” een uitstap naar het kasteel van Gaasbeek. De 35 kinderen werden begeleid door vier personeelsleden, wat volgens de gemeente met de wettelijke omkaderingsnorm overeenstemt. Tijdens de uitstap viel een 4-jarig kind in de vijver van het kasteel.

“Nadat hij uit het water werd gered, brachten de hulpdiensten hem naar het universitair ziekenhuis van Jette”, zegt Mathias Baert, persattaché van de gemeente. “Sindsdien bevindt het kind zich in ernstige toestand op intensieve zorgen. De verantwoordelijke arts van het gezondheidscentrum van Anderlecht staat in regelmatig contact met het medisch team van het ziekenhuis.”

Onderbroken

Na het drama werd de schooluitstap meteen onderbroken en werden de andere kinderen opnieuw naar school gebracht.

“Daar werden ze opgevangen door de directie, de leerkrachten Communicatiecel van de school, de medewerkers van het PMS-centrum en een mobiel team van de Franse gemeenschap”, gaat de gemeente verder. “Het ongeval werd besproken en er werd naar de kleuters geluisterd. Na schooltijd om 15.30 uur werden de ouders van de kinderen die op uitstap waren gegaan onmiddellijk ingelicht. De volgende dag ontvingen alle ouders schriftelijke informatie om hun ongerustheid en vragen te beantwoorden. Sinds dit drama wordt aan de ouders van de kinderen gevraagd om de komende dagen bijzonder aandachtig te zijn voor de reacties en emoties van hun kinderen.”

Een pedagogische ploeg van het PMS-centrum blijft indien nodig beschikbaar voor de kinderen, ouders en leden van het pedagogisch team, aldus de gemeente.

Onderzoek

“Een politieonderzoek en een intern onderzoek zijn aan de gang om volledige duidelijkheid over de exacte omstandigheden van het ongeval te scheppen. Eens de resultaten van het onderzoek bekend zijn, zullen wij alle nodige maatregelen treffen”, beklemtoont schepen van Onderwijs Fabrice Cumps. “De uitstappen van de school worden momenteel tot aan de herfstvakantie opgeschort.”

“De schepen van Franstalig Onderwijs Fabrice Cumps, de directrice van de school en de pedagogische gemeenschap van ‘Les Petits Goujons’ zijn zeer onder de indruk van dit drama dat een Anderlechts gezin heeft getroffen”, zegt burgemeester van Anderlecht Eric Tomas. “Wij bieden de ouders en naasten van het kind al onze steun aan.”

Naar aanleiding van dit ongeval en zonder de resultaten van het onderzoek af te wachten, zal de organiserende macht van de school de schooluitstappen met de gemeentescholen, de participatieraden en de ouders evalueren om een project voor de toekomst uit te werken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees