Ziekenhuis moet boete betalen nadat patiënte door raam sprong

Ziekenhuis moet boete betalen nadat patiënte door raam sprong

AZ Groeninge in Kortrijk veroordeeld tot geldboete van 12.000 euro met uitstel voor onopzettelijke doding 57-jarige vrouw (themabeeld) Foto: Shutterstock

Kortrijk -

Het AZ Groeninge in Kortrijk is veroordeeld tot een geldboete van 12.000 euro met uitstel voor de onopzettelijke doding van een 57-jarige vrouw. De psychiatrisch patiënte slaagde erin om uit het raam te springen en overleed. De familie acht het ziekenhuis verantwoordelijk en kreeg een schadevergoeding.

Een vrouw met psychiatrische problemen werd in januari 2014 naar een andere afdeling van de gesloten campus Maria’s Voorzienigheid gebracht voor een scan. Daar slaagde ze erin een raam te openen en door het venster te springen. De vrouw overleefde de val niet.

De kinderen van de vrouw houden het ziekenhuis verantwoordelijk voor de dood van de patiënte. Het ziekenhuis was namelijk op de hoogte van de mentale toestand van de vrouw, en het raam was niet gesloten. Volgens het AZ Groeninge ging het echter om een vergetelheid van een personeelslid waarvoor zij niet verantwoordelijk kunnen worden gesteld.

Woensdag legde de Kortrijkse strafrechter het ziekenhuis een boete op van 12.000 euro, zoals het openbaar ministerie had gevorderd. De boete is evenwel met uitstel. Aan de nabestaanden werd een schadevergoeding toegekend die varieerde van 500 tot 8.600 euro.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio