Flitspalen weggehaald op dag van de nationale flitsmarathon: “Is dit om te lachen?”

De flitspalen langs de N8 in Melden zijn gisteren in opdracht van AWV uitgegraven. Foto: Foto’s pdv/Kurt Van Beneden

Melden / Oudenaarde -

Uitgerekend op de dag van de nationale flitsmarathon verwijderde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gisteren de flitspalen op de gewestweg N8 ter hoogte van de dorpskern in het Oost-Vlaamse Melden. “Bedroevend en grappig tegelijkertijd”, klinkt het in de buurt.

Buurtbewoner Kurt Van Beneden kon zijn ogen nauwelijks geloven toen een aannemer in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer gistermiddag de twee flitspalen langs de Berchemweg (N8) in Melden aan het uitgraven was. Uitgerekend op de dag dat alle politiezones een nationale flitsmarathon houden.

“Terwijl met veel tamtam een nationale flitsdag wordt aangekondigd, worden bij ons de flitspalen uitgegraven en krijgt het verkeer opnieuw alle vrijheid. Dit is bedroevend en grappig tegelijk. In het kader van de voorziene trajectcontrole op de N8 en het behoud van het zebrapad ter hoogte van de dorpskom in Melden was nochtans beloofd dat de flitspalen behouden zouden blijven.”

Schepen volkomen verrast

Ook de Oudenaardse schepen van Mobiliteit Lieven Cnudde (CD&V) is volkomen verrast: “Dit is niet volgens de afspraak. Volgende week is een overleg met AWV gepland, onder andere in verband met het behoud van het zebrapad. Het was de bedoeling dat intussen niets aan de bestaande situatie in Melden zou veranderen. Het is niet omdat er een trajectcontrole ingevoerd wordt, dat de flitspalen geen nut meer zouden hebben. Integendeel, beide zijn perfect te combineren. Op de N8 gelden immers wisselende snelheidslimieten. Het is bovendien nogal ongelukkig om precies op de dag van de flitsmarathon de flitspalen te verwijderen.”

De flitspalen ter hoogte van de dorpskom in Melden weghalen, is bovendien voor de omwonenden olie op het vuur gieten. Buurtbewoners protesteerden deze maand al tegen het voornemen van AWV om er het zebrapad te verwijderen omdat het te weinig zou gebruikt worden.

“Beetje ongelukkig”

“Begin volgend jaar wordt op de N8 tussen Oudenaarde en Kluisbergen een trajectcontrole ingevoerd. Waar een trajectcontrole is, worden flitspalen verwijderd”, licht communicatiemedewerker Marie De Vliegher van AWV Oost-Vlaanderen toe.

“In tegenstelling tot flitspalen, waar soms plots geremd wordt om dan weer op te trekken, verhoogt trajectcontrole de verkeersveiligheid. Het verwijderen van de flitspalen in Melden is wel meegedeeld aan het stadsbestuur en de politie van Oudenaarde. Dat het weghalen op de dag van de nationale flitsmarathon gebeurt, is inderdaad een beetje ongelukkig.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio