Honderden euro’s gestolen in rusthuis

Verborgen camera en UV-pasta: alle middelen werden ingezet om stelende poetsvrouw te ontmaskeren

Verborgen camera en UV-pasta: alle middelen werden ingezet om stelende poetsvrouw te ontmaskeren

Foto: rr

Sint-Truiden -

Met een verborgen cameraatje in een fotokader en geldbriefjes ingesmeerd met UV-pasta werd in een rusthuis in Sint-Truiden een dief ontmaskerd. De verpleging en de politie betrapten poetsvrouw Florentina I. (32) toen ze voor de zoveelste keer een bejaarde man bestal. “Dit heeft hem gekraakt”, aldus zijn advocaat. Gisteren werd de vrouw veroordeeld tot zes maanden cel.

CSI in rusthuis Triamant in Sint-Truiden. Dankzij vernuftig speurwerk is de verpleging er in augustus samen met de lokale politie in geslaagd om de Roemeense poetsvrouw Florentina I. (32) te arresteren. Dat gebeurde na een klacht van rusthuisbewoner R.P. (86). De bejaarde man merkte op 14 augustus dat er zo’n 400 euro uit zijn zakken was verdwenen. Hij lichtte daar zijn kinderen en de verpleging van in, die meteen poetsvrouw Florentina verdachten omdat zij de enige was die alleen in zijn kamer kwam. Maar dat valt moeilijk te bewijzen. Daarom kwam de verpleging met het plan om een verborgen cameraatje te installeren in een fotokader op de muur van de bejaarde man. “Na het bezoekje van de poetsvrouw bekeken ze de beelden en zagen ze de vrouw duidelijk zoeken naar geld in de zakken en de tassen van mijn cliënt”, zegt Lieven Duchateau, de raadsman van de benadeelde man.

Het rusthuis stapte met de camerabeelden naar de politie, die een nieuwe list bedacht. Agenten verstopten drie briefjes van vijftig euro in de kamer van de man. Maar het bijzondere aan die geldbriefjes was dat de politie die insmeerde met UV-pasta. “Toen ze na die poetsbeurt bij haar thuis gefouilleerd werd, bleek dat de vrouw nog twee van de drie gestolen biljetten op zak had”, zegt de advocaat. “Er bestond natuurlijk geen twijfel meer over haar schuld, want de UV-pasta en de serienummers van de biljetten waren overduidelijk als bewijs. Het derde briefje had ze intussen al uitgegeven.”

Florentina I. ontkende aanvankelijk alles. Op haar proces gaf ze alsnog mondjesmaat toe. “Ik had het geld nodig”, probeerde ze zich te verdedigen. Maar de aanklager was bijzonder streng. “Omdat deze vrouw uitgerekend zwakkere, kwetsbare personen in een rusthuis viseert.”

Boete

De vrouw werd gisteren veroordeeld tot zes maanden celstraf en een boete van 800 euro. Hetzelfde bedrag moet ze ook aan slachtoffer R.P. terugbetalen. “De vraag is hoelang die vrouw al bezig was en hoeveel andere slachtoffers ze mogelijk maakte”, zegt advocaat Duchateau. “Mijn cliënt is onder heel die situatie gekraakt. Vroeger dacht hij dat hij nog helder genoeg was om voor zichzelf te zorgen. Maar dat hij al die tijd bestolen werd, heeft er bij hem diep ingehakt.”

Florentina I. werd bij het schoonmaakbedrijf intussen ook ontslagen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees