Voortgang coalitieonderhandelingen hangt af van één man, die zwak scoorde bij verkiezingen

Open VLD beraadt zich over ‘zwakke’ Jean-Jacques De Gucht

Open VLD beraadt zich over ‘zwakke’ Jean-Jacques De Gucht

Zondagochtend zitten de liberalen samen om de verdeling van de post(en) te bespreken en de positie van lijsttrekker Jean-Jacques De Gucht op tafel te leggen. Foto: lds

Aalst -

Of Aalst straks een nieuwe coalitie heeft, hangt af van Jean-Jacques De Gucht. Als hij beslist om zelf schepen te worden, kan het zijn dat Open VLD Aalst scheurt. “Hem die post geven, zou niet te verdedigen vallen”, klinkt het bij leden van Open VLD.

Vrijdag zitten kandidaat-coalitiepartners N-VA, Open VLD en CD&V opnieuw rond de tafel om een akkoord te onderhandelen voor de komende zes jaar. De zwaarste onderhandelingen moeten echter nadien nog plaatsvinden, en dat binnen Open VLD. Zondagochtend zitten de liberalen samen om de verdeling van de post(en) te bespreken en de positie van lijsttrekker Jean-Jacques De Gucht op tafel te leggen. Na het historisch dieptepunt van Open VLD in Aalst, met amper 10 procent van de stemmen en een terugval van zeven naar drie zetels, zijn de Open VLD'ers het erover eens dat ze zich moeten “beraden over de toekomst”. Ondanks het verlies wil Open VLD haar vel duur (genoeg) verkopen in de nieuwe coalitie aangezien N-VA de liberalen nodig heeft als ze niet bij Vlaams Belang of links wil aankloppen. Maar zelfs als voor de liberalen meer dan één schepenpost in de wacht gesleept kan worden, wat onwaarschijnlijk is, zijn er binnen Open VLD leden die vinden dat ook een tweede post niet naar De Gucht, maar naar iemand anders moet gaan.

Afscheuring?

“We hebben het geprobeerd en Jean-Jacques is een goede lijsttrekker, maar als de kiezer hem niet wil, dan wil men hem niet”, zegt een Aalsterse Open VLD'er. “En mochten we maar één schepenambt krijgen en Jean-Jacques eist dat op... Sorry, maar dat kunnen we binnen de partij niet verdedigen.” In dat geval zou het zelfs kunnen dat Open VLD Aalst uit elkaar valt. Het is al eens gebeurd. Open VLD viel ook uit elkaar in 2006 en ging er nadien op achteruit. Al was er toen nog geen sprake van De Gucht. Gemeenteraadslid Vera Van der Borght zegt de recente uitlatingen te betreuren. “Het is heel spijtig dat enkelingen zulke uitspraken doen”, zegt ze. “Het verzwakt niet alleen de positie van onze partij in de coalitieonderhandelingen: als er vragen zijn, dan moeten die besproken worden in de Open VLD-organen en niet in de media. Dit doet niemand goed.”

Het staat vast dat ook het nationale bestuur van Open VLD zich over de kwestie buigt, en dat de positie van De Gucht tijdens de nationale verkiezingen in mei een rol zal spelen. Lokaal Open VLD-voorzitter Carlos De Troch noch Jean-Jacques De Gucht noch Bart Van den Neste (de tweede verkozene en nu mogelijke opvolger van De Gucht in Aalst) was bereikbaar voor commentaar.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio