Toch stroom ondanks aangekondigde onderbreking: talloze zaken blijven onnodig dicht. “Het is 2018, Eandis zou toch een betere inschatting moeten kunnen maken”

Chantal en Séverine lieten een stroomgroep aanrukken om hun apotheek toch open te kunnen houden, maar dat bleek - op een half uurtje na - nergens voor nodig. Foto: fvv

Gent -

Zowat de hele dag zou de stroom uitvallen in de Mageleinstraat, Koestraat en op de Kalandeberg. Nutswerken die volgens Eandis niet meer konden wachten. Verschillende zaken, vooral horeca, bleven gisteren dicht. Onnodig: hier en daar ging het licht hooguit een half uurtje uit. Op de meeste plekken helemaal niét.

“Bedankt Eandis om er mee te rammelen.” Dat plaatste Paul De Coninck van restaurant Maximiliaan in de Mageleinstraat gisteren op zijn Facebookpagina.” De door Eandis aangekondigde stroomonderbreking bleek een maat voor niets. Bijna nergens ging het licht uit, of toch niet langer dan een half uurtje. De Coninck nam op voorhand de nodige maatregelen. “Ik koppelde alles los om schade te vermijden, koelkastdeuren bleven dicht en acht personeelsleden bleven thuis.” Gisterochtend pas kreeg hij te horen dat zijn zaak er niet bij was. Te laat om alles terug te draaien. “Ik ben woest”, voegde hij toe aan de Facebookpost.

Ook bij een pak andere handels- en horecazaken bleef de deur gisteren dicht “wegens stroomonderbreking.” Wim Everaert van bakkerij en broodjeszaak Pain et Compagnie: “Ik begrijp dat er gewerkt moet worden. Maar ik zou denken dat ze in 2018 een betere inschatting kunnen maken. Ik heb vier mensen thuis moeten laten en een dag niet verkocht: dit is een dure dag voor me. Ik zal bekijken of ik bij Eandis een schadevergoeding kan krijgen.”

Stroomgroep werkloos

Andere handelaars deden toch open. Chantal en Séverine van apotheek Coop lieten een stroomgroep aanrukken die op een half uurtje na werkloos bleef. Bernard Collin van de gelijknamige drankhandel kwam gisterochtend toch naar de winkel. “Vroeg genoeg zodat ik mijn elektrisch rolluik aan de ingang nog kon opendoen. Onze winkel heeft veel ramen, dus licht kon nooit een probleem zijn en ik zou de klanten vragen om cash te betalen. Maar buiten een half uurtje heb ik altijd elektriciteit gehad. Dit is écht slecht gecommuniceerd van Eandis. Zeker voor horecazaken die niet durfden opstarten.”

Gouverneur Jan Briers liet gisteren veertig bedienden thuis omdat er geen elektriciteit zou zijn in het federaal huis op de Kalandeberg. “Het klopt dat er noodgeneratoren zijn, maar die worden enkel ingeschakeld bij échte crisissituaties.”

Bij Eandis waren de woordvoerders gisteren de hele namiddag en avond onbereikbaar.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio