Crombez neemt leiding Vande Lanotte over in gesprekken Stadslijst

Crombez neemt de leiding over van de laatste ‘Teletubbie’

Crombez neemt de leiding over van de laatste ‘Teletubbie’

Foto: BELGA

De laatste ‘Teletubbie’ zit in slechte papieren. Johan Vande Lanotte, de lijsttrekker van de Oostendse Stadslijst, zit in een impasse met zijn uitdager Bart Tommelein (Open VLD). En nu neemt nationaal SP.A-voorzitter John Crombez de leiding over in de gesprekken. “Om rust te brengen”, zegt Crombez. “Om er toch maar bij te kunnen zijn”, zegt de rest.

Er bougeert niets in Oostende. Johan Vande Lanotte en Bart Tommelein claimen beiden de sjerp, maar hebben beiden onvoldoende zetels om echt een meerderheid door te drukken. Alleen rijft Tommelein de steun van andere partijen binnen. CD&V schaarde zich al achter de viceminister-president, gisteren deed hij er nog N-VA bij. Enkel Groen moet hij nog zien te overtuigen. En dat is moeilijker.

Kopstuk Wouter De Vriendt vindt dat Tommelein burgemeester mag worden, maar dan wel in een coalitie met Groen én de Stadslijst. Met N-VA wil hij niet in zee gaan. Tommelein heeft echter geen goesting om met de twee linkse partijen te besturen.

Dus hopen ze bij de Stadslijst dat het initiatief weer bij hen kan komen. En om dat in goede banen te leiden, neemt SP.A-voorzitter John Crombez de leiding in de gesprekken, en niet zijn lijsttrekker Johan Vande Lanotte. “Om rust te brengen”, zegt Crombez zelf. “Er is heel veel gebeurd in Oostende de afgelopen dagen. De lijsttrekkers zelf raken er niet uit. Dan kan het helpen als iemand met wat meer afstand bijspringt.”

Dat hij zo de perceptie wekt dat hij zijn partijgenoot overvleugelt en zelf voor de sjerp gaat, wuift hij weg. “Soms moet je er echt niet zo veel achter zoeken.” De andere partijen geloven er niet veel van. “Vande Lanotte zit toch mee aan tafel. Ze klampen zich vast aan de macht.” Enkel Wouter De Vriendt noemt het manoeuvre “een goede eerste stap”. “Maar ik verwacht snel een geste van de Stadslijst. Dat ze Tommelein als burgemeester willen.”

Maar zoals gezegd ziet Tommelein die coalitie niet zitten. “Ik ben altijd bereid om in gesprek te gaan”, zegt hij. “Maar het zal een moeilijk gesprek worden.”

Zo lijkt ook de laatste “Teletubbie” van de socialisten in zwaar weer te zitten. Vande Lanotte zou de hulp van zijn vroegere kom­panen wel kunnen gebruiken.

Corrigeer

MEER NIEUWS