Food

Een Italiaans, Nederlands en Brits bier zijn vanaf nu écht trappistenbier

Een Italiaans, Nederlands en Brits bier zijn vanaf nu écht trappistenbier

Drie ‘Trappist’-bieren mogen vanaf nu het ATP-label (Authentic Trappist Product) dragen. Het label staat garant voor kwaliteit en bevestigt dat het bier gemaakt werd in authentieke ‘Trappist’-omstandigheden. De drie bieren krijgen het kwaliteitslabel voor minstens vijf jaar. Dat meldt de Internationale Vereniging Trappist in een persbericht.

Het label garandeert dat een ‘Trappist’-product binnen de kloostermuren wordt gemaakt, of minstens dicht bij een abdij. Ook moet de productie onder toezicht van monniken of monialen gebeuren. En tot slot moet de opbrengst van de productie naar de kloostergemeenschap, de trappistenorde of naar goede doelen gaan.

‘Trappist’ beperkt zich overigens niet enkel tot bier. Kazen, brood, likeuren en religieuze producten kunnen ook het label dragen.

‘Zundert 10’ van Brouwerij De Kievit (Nederland)

Het tweede bier van de Brouwerij De Kievit voldoet volgens de vereniging aan alle criteria om het label te dragen. “Vrij snel na de lancering van ons eerste bier kreeg de brouwerij vragen om ook een donker en zwaar bier te brouwen”, vertelt broeder Christiaan, die verantwoordelijk is voor de brouwerij. “We hebben ervoor gekozen om te wachten, omdat we ons wilden concentreren op ons eerste bier. Nu de brouwerij bijna vijf jaar bestaat en Zundert een vaste waarde is geworden in het Nederlandse bierlandschap, is het tijd om aan de vraag naar een tweede bier te voldoen.”

‘Zundert 10’ is een quadrupel, diep roodbruin van kleur. Volgens de betrokken monniken heeft de neus weg van gedroogde zuidvruchten, zwoele kruiden, drop en een beetje chocolade. Het bier wordt binnen de muren van de abdij door de monniken zelf gebrouwen. Het is overigens bijzonder gelimiteerd.

Een Italiaans, Nederlands en Brits bier zijn vanaf nu écht trappistenbier

Tynt Meadow English Trappist Ale van brouwerij en Abdij ‘Mount Saint Bernard’, Leicester (Verenigd Koninkrijk)

Het nieuwe Engelse Trappistenbier heet ‘Tynt Meadow’, naar de plaats waar het wordt gebrouwen. Het heeft de kleur van mahoniehout en volgens de brouwers draagt het een rijk, fruitig aroma van pure chocolade en zoethout.

“Dit is een heel bijzondere tijd voor ons, nu we Tynt Meadow lanceren. We zijn heel trots op het Engelse Trappistenbier dat we hebben gecreëerd en we zijn blij dat we een oude traditie nieuw leven in kunnen blazen. Als enige Trappistenbrouwerij in Engeland, hopen we iets heel speciaals te kunnen aanbieden aan onze klanten in Engeland en de rest van de wereld”, aldus Dom Erik van de Abdij Mount St. Bernard.

Een Italiaans, Nederlands en Brits bier zijn vanaf nu écht trappistenbier

Scala Coeli, van de Abdij Tre Fontane (Italië)

De abdij en brouwerij is sinds 2014 lid van de Internationale Vereniging Trappist. Het bier heeft een opvallende neus van eucalyptus, een boom die de monniken al 150 jaar ter plaatse kweken en oogsten.

Voor de productie worden stukjes bittere sinaasappelschil gebruikt, eveneens afkomstig van bomen die op kloosterdomein staan. Het is een bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 6,7%. Het wordt gekarakteriseerd door een aangenaam fruitig boeket, geaccentueerd door hop die volgens de ‘dry hopping’-techniek is verwerkt. De bittere sinaasappel begeleidt de verschillende hopsmaken op evenwichtige wijze en geeft een ronde, pittige smaak aan dit bier, dat de smaaksensatie afsluit met een misschien wat bitter, maar zeer aangename toets.

Een Italiaans, Nederlands en Brits bier zijn vanaf nu écht trappistenbier
Corrigeer