“Grootste levende organisme” op aarde is aan het sterven. En dat is onze schuld

“Grootste levende organisme” op aarde is aan het sterven. En dat is onze schuld

Foto: ss

Wetenschappers hebben gewaarschuwd dat een tachtigduizend jaar oud bos, algemeen beschouwd als het oudste en grootste levende organisme ter wereld, stervende is. De pogingen om het bos te redden, hebben tot nu toe allemaal gefaald.

Het “oudste en grootste levende organisme” bevindt zich in de Amerikaanse staat Utah. Het zogenaamde Pando-bos bestaat uit ratelpopulieren die allemaal uit hetzelfde wortelstelsel groeien. Daardoor staat het geclassificeerd als één organisme.

Het bos, dat uit meer dan 47.000 genetisch identieke bomen bestaat en een oppervlakte van 43 hectare heeft, is naar schatting maar liefst 80.000 jaar oud. Mogelijk is het daarmee het oudste, zwaarste én grootste organisme op aarde.

“Grootste levende organisme” op aarde is aan het sterven. En dat is onze schuld
Foto: US Department of Agriculture

Een tragedie

Maar de laatste jaren is zich een tragedie aan het ontplooien in het bos. Ondanks alle inspanningen denken wetenschappers dat het natuurwonder door menselijke tussenkomst niet lang meer zal overleven.

“Terwijl Pando waarschijnlijk al duizenden jaren bestaat – er is geen manier om de exacte leeftijd te bepalen – is het nu voor onze ogen aan het instorten”, zegt professor Paul Rogers van de universiteit van Utah.

Door de mens is het bos de laatste jaren geleidelijk aan het uitdunnen. Gebieden die gekapt zijn, kunnen nooit goed herstellen. Bovendien zorgen ook de droogte en de tussenkomst van hongerige herten voor extra druk.

“Na een aanzienlijke investering om het iconische bos te beschermen, waren we teleurgesteld met het resultaat”, zegt professor Rogers. Eerdere pogingen om het bos te beschermen tegen herten met behulp van schermen leken nochtans veelbelovend. Maar op grotere schaal werkte het systeem niet.

“De wil tonen om te redden”

“Naast z’n ecologische waarden is Pando ook een symbool van verbondenheid tussen mens en natuur”, klinkt het. “Hier, regionaal en zelfs internationaal, ondersteunen bossen met ratelpopulieren een grote biodiversiteit. Het zou een schande zijn als het iconische bos zou verdwijnen. We moeten de wil tonen om de achteruitgang te stoppen.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S