Flitsmarathon of niet: bestuurders lappen zone 30 aan hun laars

Flitsmarathon of niet: bestuurders lappen zone 30 aan hun laars

Veel bestuurders sloegen de waarschuwing van de flitsmarathon in de wind. Foto: rdb

Asse / Opwijk / Wemmel / Merchtem / Vilvoorde / Steenokkerzeel / Machelen / Kraainem / Wezembeek-Oppem / Zemst -

Alle bestuurders met een zware voet waren gewaarschuwd voor de flitsmarathon van gisteren en eergisteren. Toch werden in de hele regio veel snelheidsduivels betrapt, vooral in straten waar een beperking tot 30 km per uur geldt. In het centrum van Merchtem werd een bestuurder betrapt met 105 km per uur.

De flitsmarathon van woensdag- tot donderdagochtend werd ook deze keer ruim op voorhand aangekondigd. Iedereen was dus gewaarschuwd. Toch had de politie de handen vol met hardrijders die die waarschuwing in de wind sloegen.

Opvallend daarbij was het hoge aantal overtredingen op wegen waar een snelheidsbeperking tot 30 km per uur geldt. “In een zone 30 wordt traditioneel veel geflitst”, zegt Filip Van Steenbergen van de politiezone KASTZE (Kampenhout/Steenokkerzeel/Zemst).

“In de Steenwagenstraat in Melsbroek, pas recent een zone dertig, reed bijna zestig procent te snel.” Ook op andere locaties in Steenokkerzeel en Zemst waar een zone dertig geldt, gingen de cijfers in het rood. Dat was bovendien niet anders bij de collega’s in Vilvoorde-Machelen.

Appelen met peren vergelijken

“Het aandachtspunt blijft de zone dertig”, zegt Catherine Bodet. “Van de 610 gecontroleerde voertuigen reden liefst 179 bestuurders sneller dan dertig kilometer per uur.” Dat is meer dan één op de vier.

Een echte vergelijking met de vorige flitsmarathon is moeilijk te maken. “Dat is appelen met peren vergelijken, omdat er steeds op andere locaties wordt geflitst”, zegt Van Steenbergen. Bij de zone Vilvoorde-Machelen werd er ten opzichte van de flitsmarathon van oktober 2017 wel een daling vastgesteld in de zone dertig. Vorig jaar reed één op de twee bestuurders er te snel, nu was dat ‘maar’ één op de drie.

Suggesties van inwoners

Nieuwigheid bij deze marathon was dat de burger zelf locaties kon doorgeven via verkeersinstituut Vias. De oproep werd massaal gevolgd maar toch gingen niet alle politiezones in op die vragen. Alleen in Vilvoorde-Machelen pikte de politie er wel enkele straten uit.

“We hebben rekening gehouden met suggesties van inwoners”, luidt het. “Zo controleerden we onder meer op de Strombeeksesteenweg in Koningslo, de Calebergstraat in Diegem of de Heirbaan in Machelen.” Bij KASTZE kregen ze negentig locaties doorgestuurd. “We kunnen daar niet allemaal gaan staan”, zegt Van Steenbergen. “Maar we hebben wel locaties uitgekozen waarover bewoners eerder al hun beklag deden.”

105 km per uur in zone 50

De politie van de zone WOKRA (Wezembeek-Oppem/Kraainem) hield er geen rekening mee. Daar werden wel 159 bestuurders betrapt op tien controleplaatsen. Ook bij KLM (Kapelle-op-den-Bos/Londerzeel/Meise) kozen ze zelf vijf locaties waar 250 bestuurders geflitst werden. Bij politiezone AMOW (Asse/Merchtem/Opwijk/Wemmel) eenzelfde verhaal. Daar werd in de August De Boeckstraat in Merchtem zelfs een bestuurder met 105 kilometer per uur geflitst in een zone 50. Er vlogen 414 bestuurders tegen de lamp, in Zaventem waren dat er 476.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio