Vakbonden dreigen met nieuwe stakingen bij Ryanair nog voor einde van het jaar

Vakbonden dreigen met nieuwe stakingen bij Ryanair nog voor einde van het jaar

Foto: REUTERS

De Europese vakbonden bij de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair dienen een nieuwe stakingsaanzegging in. Dat hebben ze donderdag gemeenschappelijk beslist, zo meldt de christelijke bediendebond LBC-NVK. Meerdere stakingen zijn mogelijk eind dit jaar. De vakbonden eisen de toepassing van de nationale arbeidswetgeving in de landen waar Ryanair actief is.

“Het is een stakingsaanzegging ‘onder probatie’. Dit wil zeggen dat we Ryanair de kans geven om zijn positie radicaal bij te schroeven, maar dat dit zal moeten gebeuren voor het einde van het jaar. Indien dit niet gebeurt zullen er meerdere stakingen gepland worden eind dit jaar”, klinkt het in een persbericht.

Vakbondsman Hans Elsen (LBC-NVK) laat weten dat Ryanair “nergens de nationale wetgeving toepast”. “Er worden daarover verklaringen afgelegd in de pers, maar in de realiteit wordt het beleid niet aangepast. Zo zijn er recentelijk nog twee mensen in België ontslagen volgens Iers recht”, aldus Elsen.

En ook de aangekondigde sluiting van de basis van Ryanair in Eindhoven is volgens de vakbondsman een voorbeeld van een “harteloos en onmenselijk beleid”. “Dit is ook niet volgens Nederlandse wetgeving verlopen. De mensen in Eindhoven krijgen vijf weken de tijd om te verhuizen naar een andere basis. Op zo’n korte tijd kan je je privéleven niet omgooien.”

De bonden hadden donderdag ook een gesprek met de Europese Commissie. Die heeft zich volgens hen geëngageerd “om de lidstaten onder druk te zetten, zodat de rechten van de Ryanair-medewerkers eindelijk gerespecteerd worden op nationaal niveau”.

Corrigeer

NIEUWS