Bejaarde vrouw valt en breekt arm door kapotgereden voetpad aan bouwwerf

Lisette moet maanden revalideren na haar ongelukkige val. Foto: mgb

Sint-Niklaas -

Buurtbewoners klagen over de slechte staat van het voetpad aan nieuwe woonwijk ‘Weverij’ aan de Antwerpsesteenweg. De 88-jarige Lisette Bauwens kwam er recent ten val en brak haar arm.

Twee maanden en herstel en nazorg is wat Lisette Bauwens overhoudt aan haar valpartij. Ze verloor haar evenwicht door losliggende tegels ter hoogte van nieuwe woonwijk Weverij aan het kruispunt van de Antwerpse Steenweg en Twijnderijstraat. Daar werd de afgelopen maanden gebouwd aan nieuwe appartementsgebouwen, en het zware werfverkeer reed het voetpad kapot. De doorgang aan de Weverij wordt echter ook veelvuldig gebruikt door mensen die uit de buurt van de Witte Molen naar de Lidl-supermarkt willen. Volgens Lisettes echtgenoot zijn er al verscheidene mensen die slecht te been zijn ten val gekomen door losgewrikte tegels.

Ere-gemeenteraadslid Patric Gorrebeeck (CD&V) vindt dat de stad moet ingrijpen. “Ik weet dat na de werken, de aannemer verplicht wordt het stuk gereden voetpad opnieuw in zijn oorspronkelijke toestand te herstellen. Maar de stad kan ook in zulke situaties preventief werken. Dat kan door bij dergelijke langdurige werken de aannemer vooraf te verplichten het voetpad aan te passen en te zorgen voor een stevige ondergrond waardoor de vrachtwagens het voetpad niet vernielen. Meer dan 20 procent van onze bevolking is meer dan 65 jaar. Alle partijen pleiten er voor om hen meer naar buiten te laten gaan en sociale contacten op te zoeken. Dan wordt het hoog tijd dat in de stad alle voetpaden veilig en goed onderhouden worden.”

Waarborg

Schepen van Openbare Werken Gaspard Van Peteghem (SP.A) beseft dat er bij langdurige werken problemen kunnen ontstaan. “Momenteel moet een bouwheer een waarborg betalen voor de voetpaden aan toegangswegen naar werfzones. Als die voetpaden na het einde van de werken niet hersteld worden, wordt die waarborg door de stad ingehouden. Er is momenteel geen wettelijke regeling om op voorhand verstevigingswerken uit te voeren, dat is aan het volgende stadsbestuur om op in te zetten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees