Gentse zuidrand deze week “no go-zone” voor auto’s: uur aanschuiven om stad te verlaten

Gentse zuidrand deze week “no go-zone” voor auto’s: uur aanschuiven om stad te verlaten

Foto: Photo News

Gent -

Het autoverkeer rond Zwijnaarde en Sint-Denijs-Westrem draaide donderdag helemaal in de soep. De schuldige zijn werken aan de E40, waardoor alle verkeer langs de R40 moet. Maar het gebeurt de laatste jaren wel vaker dat het verkeer in de zuidrand helemaal vastloopt.

“In de Gentse zuidrand zit het verkeer hopeloos vast, op zowat alle gewestwegen en lokale verbindingen tussen de stadsring en de E40 en E17. Dit deel van Gent is momenteel een no go-zone voor de auto of vrachtwagen. Zo klonk een melding van de verkeersdienst van de VRT donderdag om 18 uur.

Donderdagochtend begon een nieuwe reeks onderhoudswerken aan het wegdek van de E40, tussen Sint-Denijs-Westrem en Merelbeke. Daardoor zijn twee lussen van de verkeerswisselaar in Zwijnaarde afgesloten en worden duizenden auto’s omgeleid langs de R4.

Er was op voorhand gewaarschuwd voor de impact van de werken, maar dat voorkwam niet dat de ochtend- en vooral de avondspits helemaal vastliep. Het was op bijna alle trajecten in de zuidrand tot een uur of langer aanschuiven om Gent uit te raken.

De situatie zou de komende dagen stelselmatig moeten verbeteren, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. Maar deze fase van de onderhoudswerken duurt nog tot 28 oktober.

Gentse zuidrand deze week “no go-zone” voor auto’s: uur aanschuiven om stad te verlaten
Een melding van de verkeersdienst van de VRT donderdag om 18 uur Foto: Twitter

Structurele files

Het gebeurt de laatste jaren wel vaker dat het verkeer in de zuidrand vastloopt zodra er ergens iets gebeurt, een ongeval of werken. De grote wegen rond Sint-Denijs-Westrem en Zwijnaarde naderen de verzadiging.

Een studie van het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt bij ongewijzigd beleid voor structurele files over een aantal jaar. Er is enige verbetering op komst. De E40 in Zwijnaarde wordt binnenkort op vier rijstroken gebracht in beide richtingen, tussen Flanders Expo en de wisselaar.

En plannen voor een groot nieuw winkelcentrum op The Loop, dat veel verkeer zou aantrekken, zijn opgeborgen. Maar experts van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken voorspellen in een studierapport, dat in 201 werd opgeleverd in opdracht van de Stad Gent, in de zuidrand toch een “significante groei van de verkeersdruk op het wegennet” tegen 2020.

“Op verschillende segmenten stijgt de verzadiging tot ongeveer 100 procent, wat congestie (file, nvdr.) zou betekenen”, klinkt het.

De Stad Gent is bezig met de opstart van een coördinatiecentrum om de mobiliteit in de zuidrand in goede banen te leiden de komende jaren.

LEES OOK: Bedrijven klagen strenge regels aan, maar verkeer in zuiden van Gent raakt stilaan verzadigd

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio