Tientallen zwerfkatten palmen camping en buurtparkje in: “De beestjes planten zich lustig en ongestoord voort”

Het gaat volgens Thérèse al om een tweede en derde generatie aan zwerfkatten. Foto: efo

Bredene -

Buurtbewoonster en kattenvrouw Thérèse Vanneste vraagt dat er dringend maatregelen genomen worden voor de alsmaar groeiende populatie katten op woonsite Blutsyde en camping Kerlinga. “De gemeente doet gewoon te weinig”, zegt ze. Maar volgens het bestuur wordt er wel degelijk actie ondernomen.

“Ik heb 44 katten geteld op het domein van woonsite Blutsyde”, zegt Thérèse Vanneste. De dieren wonen er tussen de appartementsgebouwen.”

De bekende kattenvrouw wordt meestal gealarmeerd door buurtbewoners en wijst op de ernst van de situatie. “De gemeente plaatste er slechts twee kooien en ving misschien elf katten. Maar dat is veel te weinig, want de dieren planten zich lustig voort. We zitten hier ondertussen al aan de tweede of derde generatie. De dieren zijn niet makkelijk benaderbaar en verwilderen.

Vanneste signaleert overigens nog een tweede haard in Bredene. “Op camping Kerlinga zit er een veertigtal katten. Ik heb zelf een nest thuis opgenomen en een aantal sterilisaties uit eigen zak betaald, maar eigenlijk moet de gemeente eens echt in actie komen. De voorbije twee jaar heb ik aan 123 katten al 8.000 euro gespendeerd voor sterilisaties. De gemeente heeft daar een budget voor, maar doet er niets mee.”

Het gemeentebestuur spreekt tegen dat er niets gedaan wordt. “Zodra we weet hadden van problemen op Blutsyde, zijn we in actie geschoten en dat weet mevrouw Vanneste maar al te goed. We alarmeerden bewoners zodat ze hun eigen kat een halsbandje konden aandoen, vooraleer er vangkooien kwamen. We konden zo al vijftien katten vangen. We volgen voor Blutsyde zelfs de richtlijnen van mevrouw Vanneste en houden op de site tot 25 oktober een actie. Maar het is ook belangrijk dat de bewoners geen voedsel meer plaatsen op publieke plaatsen, zodat concentraties en overlast vermeden worden.”

Gevoederd door bewoners

Het gemeentebestuur reageerde ook op de gevallen van camping Kerlinga. “We namen contact op met de uitbater. Het gaat niet om zwerfkatten, want ze worden gevoederd door campingbewoners. We vragen dat ze ons rechtstreeks op de hoogte brengen van eventuele problemen. Zo kunnen we sneller onze verantwoordelijkheid nemen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees