Beroemde Franse stranden gesloten door olievlek na botsing tussen containerschepen

Beroemde Franse stranden bedreigd door olievlek na botsing tussen schepen Video: Reuters

De bekende stranden van de Franse Côte d’Azur worden bedreigd door een olievlek die in zee terechtkwam na een botsing tussen twee containerschepen begin oktober. Intussen heeft de vlek een diameter van enkele honderden meters en is de olie al over een afstand van twintig kilometer verspreidt. Verschillende stranden in onder andere Saint-Tropez en Sainte-Maxime moesten worden gesloten, terwijl meer dan honderd vrijwilligers helpen om de olie op te kuisen.

De twee zeereuzen zijn zondag 7 oktober met elkaar gebotst vlakbij Corsica, waardoor een van de containerschepen brandstof begon te lekken door een barst. Er vielen geen gewonden tijdens de botsing, maar de schade aan de schepen en voor het milieu zijn enorm.

Tientallen vrijwilligers zijn nu bezig om de olie weg te krijgen uit zee en van de stranden, maar het zal zeker nog twee weken duren voor de beroemde stranden van de Côte d’Azur weer open zijn voor zonnekloppers.

Formele klacht

“De ervaring leert ons dat we nauwkeurig en voorzichtig te werk moeten gaan”, zei Jean-Luc Videlaine, de prefect van het Franse departement Var. “Een snelle operatie kan misschien een meer zichtbaar resultaat opleveren, maar zou ernstige gevolgen hebben voor het milieu.”

Er intussen formeel klacht ingediend voor de olievlek, zodat de kosten voor de schoonmaak zullen moeten worden gedragen door diegenen die ervoor verantwoordelijk zijn.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees