Oude traditie wordt geschrapt: refs krijgen geen maaltijd meer van de club na match

Oude traditie wordt geschrapt: refs krijgen geen maaltijd meer van de club na match

Foto: BELGA

Voor scheidsrechters in het betaalde voetbal komt er een einde aan een oude traditie in het Belgisch voetbal. De maaltijd na een wedstrijd wordt afgeschaft, zo blijkt uit een e-mail die gisteren verstuurd werd vanuit het Referee Office.

LEES OOK. Van “iedereen kan een fout maken” tot “dat de Pro League zelf ingrijpt”: zo reageren de fans op het voetbalschandaal en de oproep van Marc Coucke

Het schandaal in het Belgisch voetbal blijft niet zonder gevolgen voor de scheidsrechters in het betaalde voetbal. In het verleden werden scheidsrechters na hun prestatie op het terrein door de thuisclub nog een maaltijd aangeboden, maar daar komt vanaf dit weekend verandering in. Uit een e-mail van het Referee Office blijkt dat het verorberen van een lichte maaltijd door scheidsrechters voor de wedstrijd nog toegelaten is, maar na de wedstrijd absoluut niet meer.

Paniekvoetbal

Oud-scheidsrechter Serge Gumienny noemt de beslissing “paniekvoetbal”.

“Wat is er daar nu in godsnaam mis mee? De keukens in naburige restaurants zijn na een wedstrijd al gesloten, waardoor dit een goed alternatief is. Veelal gaat het hier om een simpele koude schotel. Jaren geleden heeft men dit al eens proberen af te schaffen, toen lukte dat een tijdje, maar nu is het dus definitief na het voetbalschandaal.”

Er waren ooit andere tijden. “Ik herinner mij nog periodes waarin scheidsrechters zelfs vijfgangenmenu’s met aangepaste wijnen werden aangeboden en we pas om 2 uur ’s nachts het restaurant verlieten. Die tijden liggen intussen al lang achter ons. Vaak wilde je na een wedstrijd toch zo snel mogelijk naar huis, maar aangezien er ook controleurs aan tafel zitten, zou dat niet goed geweest zijn voor mijn carrière”, aldus Gumienny.

LEES OOK. Onze chef voetbal over de oproep van Marc Coucke: “Laat het niet ontaarden in een opbod van wansmakelijkheid”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.