Moscon wordt ook na machtsgreep in China achtervolgd met uitsluiting in de Tour, en dat enerveert de Italiaan

Moscon wordt ook na machtsgreep in China achtervolgd met uitsluiting in de Tour, en dat enerveert de Italiaan

Foto: Photo News

Gianni Moscon (Sky) toonde zich vrijdag de sterkste in de koninginnenrit van de Ronde van Guangxi. De Italiaan is meteen ook de nieuwe leider. Niets dan goed nieuws dus, al blijft zijn uitsluiting in de Tour de France hem tot vervelens toe achtervolgen tot in China. En dat enerveert het Italiaanse woelwater.

LEES OOK. Gianni Moscon grijpt de macht in China na winst in koninginnenrit, Belgen sneuvelen op slotklim

“Dit was de etappe waarom we naar hier zijn afgereisd”, vertelde Moscon nog voor de start van koninginnenrit. “Hier moet het gebeuren, ik ben zeker gemotiveerd om iets te ondernemen.” En dat bleek ook in de bergrit. Op twee kilometer van het eind zette de Italiaan van Sky aan en soleerde hij naar de zege. “Ik monsterde mijn tegenstanders en zag dat iedereen op zijn limiet zat”, zegt hij, “het was het moment om te gaan en ik had gelukkig nog iets in de tank. Ik dacht er niet te veel bij na, ik ben gewoon voluit gegaan. Ik ben heel blij met deze zege op Chinese bodem.”

Moscon is met nog twee etappes te gaan de nieuwe leider en telt negen seconden voorsprong op Felix Grosschartner. Normaal gezien wachten er nog twee sprints, al kan de rit van morgen/zaterdag, mits de nodige aanvalslust van zijn tegenstanders, ook anders eindigen. “Dat weet ik”, stelt hij. “Vorig jaar won Tim Wellens hier en werd hij finaal ook eindwinnaar, maar elke koers heeft zijn eigen verhaal. De rit van zaterdag is ook lang, met onderweg enkele klimmetjes, dus ik heb nog geen gewonnen spel. Maar ik heb vertrouwen, want de conditie is goed. Dat heb ik vandaag/vrijdag nog eens ondervonden en ik kijk uit naar de komende twee dagen. Ik ben alleszins al blij met deze zege, dat was een doel.”

“Vind jij dat ik een fout heb begaan? Wel, dan heb ik een fout begaan”

Moscon kende een moeilijke start van het seizoen na een polsbreuk en dan was er nog zijn uitsluiting in de Tour de France waar hij een slag uitdeelde aan Elie Gesbert en vervolgens werd hij geschorst tot half september. Hij won twee Italiaanse koersen, werd vijfde op het WK en pakt nu opnieuw de zege. “Het is fijn om het seizoen op een goede manier af te sluiten. Over de Tour? Neen, daar wil ik niets meer over kwijt, daar heb ik al veel over gesproken, misschien wel te veel. Iedereen heeft daar zijn mening over, iedereen heeft de video gezien, ik moet daar niets meer over uitleggen.”

Meteen na zijn uitsluiting in de Tour kwam een persbericht van zijn team met excuses over het incident. Enkele weken later gaf Moscon aan in La Gazzetta dello Sport dat hij vond dat hij geen fout had begaan. Op de vraag wat hij nu echt denkt, was de Italiaan kortaf. “Heb je de beelden gezien?”, was zijn repliek aan de journalist in kwestie. “Vind jij dan dat ik een fout heb begaan?”, vroeg Moscon vervolgens, waarop de journalist liet uitschijnen van wel. “Wel, dan heb ik een fout begaan”, besloot hij hoofdschuddend.

Bekijk hier nogmaals de bewuste beelden:

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.