Man verzwijgt dat hij seropositief is en besmet vriend met HIV

Man verzwijgt dat hij seropositief is en besmet vriend met HIV

Illustratie Foto: Sygma via Getty Images

Hasselt -

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft zich vrijdag gebogen over een zaak van HIV-besmetting tussen twee homoseksuele mannen. De openbare aanklager vroeg 1 jaar cel en een geldboete voor een man die zijn partner had besmet. Wanneer die besmetting precies gebeurd is, blijft onduidelijk. Beide mannen hadden immers meerdere sekspartners. In hun relatie zelf hadden ze ook onbeschermde seks. Beklaagde zou het verzwegen hebben dat hij seropositief was. Advocaat Patrick Leenders vraagt de vrijspraak voor beklaagde.

Advocaat Luc Keunen vraagt voor de burgerlijke partij een deskundig onderzoek en een provisionele schadevergoeding van tienduizend euro. De burgerlijke partij had dat bedrag betaald voor een expert van Leuven, die al een onderzoek had gedaan naar de mogelijke bron van besmetting. Keunen voegde eraan toe dat HIV-besmetting in ons land nog geen concreet omschreven misdrijf is.

De 44-jarige burgerlijke partij uit Hasselt diende op 23 augustus 2011 klacht in tegen zijn ex-partner wegens opzettelijke slagen en verwondingen en schuldig verzuim. Intussen heeft meester Keunen de visie dat het om onopzettelijke slagen en schuldig verzuim gaat. In de raadkamer werd de juridische kwalificatie hervormd naar verkrachting en schuldig verzuim. “Als de burgerlijke partij geweten had dat zijn partner HIV besmet was, dan zou hij geen toestemming tot seks hebben gegeven,” aldus de openbare aanklager, die ook vermeldde dat beide mannen in hun seksuele relaties een hoog risicogedrag vertoonden. Het parket meende wel dat de rechtbank rekening kon houden met de verstreken onderzoekstermijn, want de feiten dateren al van enkele jaren geleden. “De feiten zijn zeer laakbaar. Beklaagde stelde zijn eigen genot en ego voorop. Mogelijk maakte hij tientallen andere slachtoffers,” zei de procureur.

De verdediging gaat voor de vrijspraak omdat er teveel twijfel is. “Het is niet bewezen dat de burgerlijke partij het niet wist dat zijn partner seropositief was. Uit het al gevoerd deskundig onderzoek bleek dat ook iemand anders de burgerlijke partij kan geïnfecteerd hebben,” zei advocaat Leenders.

De uitspraak volgt op 16 november.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees