Tommelein investeert twee miljoen euro in drijvende zonnepanelen op plassen van Sibelco

Tommelein investeert twee miljoen euro in drijvende zonnepanelen op plassen van Sibelco

De Grote Zandput, met in de verte de Sibelco-site. Foto: Tommy Maes

Mol / Dessel -

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) geeft voor het eerst investeringssteun aan een project voor drijvende zonnepanelen. Floating PV NV gaat vijf hectare drijvende zonnepanelen bouwen op de plassen van het zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel.

Het gaat om zonnepanelen die verschillende innovatieve technieken integreren: zonnetracking waardoor de panelen meedraaien met de zon, een zich aanpassende hellingshoek, dubbelzijdige zonnepanelen en actieve koeling. Ze zullen worden geplaatst op de plassen van Sibelco, op de grens van Dessel en Mol. Floating PV NV krijgt voor het project 2.046.452 euro.

“Als Vlaamse overheid steunen wij nieuwe technologieën tot ze marktrijp zijn”, legt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein uit. “Dit project met drijvende zonnepanelen combineert een aantal vernieuwingen die wij graag uitgetest zien. We verwachten een hoger rendement van drijvende zonnepanelen omdat ze kunnen meedraaien met de zon en omdat ze langs beide zijden zonnecellen hebben.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio