Verjaring dreigt in zaak

Proces treinramp Buizingen moet nu toch in het Frans: “Respectloos, ze houden ons al acht jaar aan het lijntje”

Proces treinramp Buizingen moet nu toch in het Frans: “Respectloos, ze houden ons al acht jaar aan het lijntje”

Foto: BDW

Halle -

Het proces over de treinramp in Buizingen in 2010 moet toch in het Frans gevoerd worden. Dat heeft de arrondissementsrechtbank beslist nadat de advocaat van de betrokken treinbestuurder om die wijziging gevraagd had. Dat meldt VRT Nieuws en wordt bevestigd door het parket Halle-Vilvoorde. De beslissing kan grote gevolgen hebben voor de zaak.

De treinramp vond plaats op maandag 15 februari 2010 vlak bij het station van Buizingen, toen een stoptrein frontaal op een IC-trein botste. Het ongeval kostte het leven aan 19 mensen terwijl minstens 310 personen gewond raakten. Onder hen de treinbestuurder van de P-trein en de twee treinbegeleiders van beide treinen.

Het parket Halle-Vilvoorde vervolgt zowel de bestuurder van de stoptrein, die door een stoplicht zou zijn gereden, als de NMBS en Infrabel omdat die nalatig zouden zijn geweest met de veiligheid. De treinbestuurder betwist tot op vandaag dat hij door een rood licht is gereden.

Verjaring dreigt

Voor de politierechtbank in Halle vroeg de verdediging om een taalwijziging, maar die werd geweigerd. De verdediging ging daartegen in beroep bij de arrondissementsrechtbank, een speciale rechtbank bestaande uit zes rechters, en die heeft beslist dat om de taalwijziging wel toe te kennen. Het zal dus de Brusselse politierechtbank zijn die zich over het dossier zal moeten buigen.

De beslissing van de arrondissementsrechtbank betekent dan ook dat het dossier dreigt te verjaren voor er een definitief oordeel in geveld is. Niet alleen zullen een nieuwe politierechter en een nieuwe parketmagistraat nu het hele dossier moeten instuderen, een deel van het duizenden pagina’s tellende dossier zal naar alle waarschijnlijkheid ook nog vertaald moeten worden.

(Lees verder onder de video)