Maar bijna het dubbele is nodig om dreigend plaatsgebrek aan te pakken

18,5 miljoen euro voor extra plaatsen in Gentse scholen

18,5 miljoen euro voor extra plaatsen in Gentse scholen
Gent -

Gent krijgt 18,5 miljoen euro van Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) om extra plaatsen bij te creëren in scholen. “Te weinig”, zegt bevoegd schepen Elke Decruynaere (Groen). “We hebben 30,7 miljoen euro nodig om het dreigend capaciteitstekort aan te pakken.”

De Vlaamse regering investeert de komende drie jaar 150 miljoen euro in extra plaatsen in het onderwijs. 18,5 miljoen euro daarvan gaat naar Gentse scholen. Voor het eerst wordt meer geïnvesteerd in het middelbaar: 12,7 miljoen euro om precies te zijn. De overige middelen gaan naar lagere scholen.

Broodnodig, want het plaatsgebrek schuift op van het basis- naar het secundair onderwijs. Eerder dit jaar maakte het online aanmeldingssysteem dat pijnlijk duidelijk. Veertien van de negentien scholen met ASO-bovenbouw waren meteen volzet. Er wordt voorspeld dat er in Gent tegen 2020 maar liefst 1.800 plaatsen moeten bijkomen en tegen 2030 zo’n 3.000 plaatsen.

“Te weinig”

Onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) is blij met de extra middelen, maar had op meer gehoopt. “Met dit geld kunnen we maar de helft van de geplande projecten financieren”, zegt ze. “We hebben in totaal voor 30,7 miljoen euro aan bouwplannen klaarstaan. Vijftien voor het middelbaar en één voor het lager. Die zijn stuk voor stuk nodig. Maar we zullen dus maar de helft kunnen realiseren. Ik ga binnenkort samenzitten met de schoolbesturen om op basis van objectieve criteria te bepalen welke scholen ik groen licht kan geven.”

Om te kijken waar er extra plaatsen nodig zijn, heeft de Vlaamse overheid een capaciteitsmonitor in het leven geroepen. Die monitor bepaalt concreet wat de nood aan extra plaatsen in de klas is , rekening houdend met de prognoses van bevolkingsgroei en de beschikbare plaatsen op school. Er kwam ook een meerjarenplanning. “Desondanks zal deze regering er niet in geslaagd zijn om de tekorten weg te werken”, aldus Decruynaere. “We kunnen niet opnieuw drie jaar wachten op extra financiering. Dan zouden we afstevenen op een veel groter plaatsgebrek zoals we enkele jaren geleden in het lager onderwijs hebben meegemaakt.”

Lyceum bouwt bij

Welke scholen precies bouwplannen hebben, wilde Decruynaere niet kwijt. Wat wel vaststaat is dat er wellicht volgend jaar aan Dampoort een nieuwe freinetschool verschijnt. Het Go! Lyceum aan de Kortrijksesteenweg heeft net bijgebouwd. In het lager onderwijs is het plaatsgebrek stilaan onder controle door een forse inhaalbeweging. Maar lokaal, zoals in Gentbrugge en de Brugse Poort, zijn nog grote tekorten.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio