Maarten (15) gepest en geïntimideerd omdat hij lid is van Vlaams Belang

Scholier in Herzele gepest omwille van sympathie voor Vlaams Belang. Video: TV Oost

Herzele -

In Herzele wordt een jongen op school gepest omdat hij lid is van de Vlaams Belang-jongeren. De jongen komt vol uit voor zijn overtuiging op sociale media zoals Facebook, maar dat wordt hem niet in dank afgenomen. Medeleerlingen zouden hem ook al verbaal bedreigd hebben. Uit voorzorg is de jongen vorige week een dag thuis gebleven. Intussen zijn de ouders al tot tweemaal toe naar de politie gestapt.

Maarten Van Liedekerke, 15 jaar uit Ressegem bij Herzele, is aangesloten bij Vlaams Belang Jongeren en deelde de voorbije weken enkele racistische posts op Facebook. Zijn medeleerlingen snappen dat niet en pesten hem, zo zegt de jongeman.

"Het is vooral verbale agressie. Ze zeggen dat ik moet stoppen en dat ze me anders slaag gaan geven. De moslims kunnen er niet mee lachen, schelden me uit en wachten me na school op om te vechten."

De familie diende een klacht in, maar de dreigementen werden alleen maar veelvuldiger. Ook een tweede klacht bracht geen zoden aan de dijk.

Het Sint-Paulusinstituut in Herzele zegt te betreuren dat de leerling "racistisch geïnspireerde posts op sociale media deelde". "Dit druist in tegen de waarden die opgenomen zijn in ons opvoedingsproject en die wij als school uitdragen. Daarna ontstond een ruzie en werden er bedreigingen geuit. Ook dat keuren we af. We hebben samen met de politie gesproken met de betrokken partijen om de rust te doen wederkeren."

Het gaat om intimidatie, pesterijen en bedreigingen, klinkt het bij Vlaams Belang. "Ik kan niet met een gerust hart naar school of naar huis", zegt Maarten. "Ik hoop dat ze mij niet meer opwachten om te vechten. Ik heb liever dat ze er met mij over praten."

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees