‘Cold War’ van Pawel Pawlikowski krijgt Grand Prix op Film Fest Gent

‘Cold War’ van Pawel Pawlikowski krijgt Grand Prix op Film Fest Gent
Gent -

Op de slotavond van het 45e Film Fest Gent is ‘Cold War’ van de Poolse Pawel Pawlikowski bekroond met de Grand Prix voor Beste Film. Dat heeft de internationale jury, voorgezeten door kunstschilder Michaël Borremans, beslist. De Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek werd uitgereikt aan ‘High Life’ van de Franse Claire Denis.

Volgens de jury is ‘Cold War’ een “onberispelijk stukje cinema dat ons verrukte en ontroerde”. De film speelt zich af tijdens de Koude Oorlog in de jaren 50 in Polen, Berlijn, Joegoslavië en Parijs. “Een gepassioneerd liefdesverhaal tussen twee mensen met verschillende achtergronden en temperamenten, die niet met elkaar, maar ook niet zonder elkaar kunnen. Een onmogelijke liefde in een onmogelijke tijd”, zegt Film Fest Gent. Aan de Grand Prix is een distributiepremie verbonden van 20.000 euro ter ondersteuning van de Belgische release vanaf 31 oktober.

In ‘High Life’ loofde de jury de muziek en het geluid van de film dat “integraal deel uitmaakt van het verhaal en visie” van Denis, de grande dame van de Franse cinema. De muziekscore van de film werd gemaakt door Stuart A. Staples, de Britse muzikant van de groep Tindersticks.

De jury bestond uit Michaël Borremans, actrice Mireille Perrier, muzikanten Stephen en David Dewaele en regisseurs Hope Dickson Leach, Alexandre O. Philippe, João Pedro Rodrigues en Nele Wohlatz.

De prijs voor Beste Europese Kortfilm ging naar ‘Dark Chamber’ van Ottó Bánovits. ‘Après le silence’ van Sonam Larcin won de prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm. De jongerenjury gaf de Explore Award aan ‘Mein Bruder heißt Robert und ist ein Idiot’ van Philip Gröning. De publieksprijzen worden volgende week bekendgemaakt.

Na afloop van de prijsuitreiking kwam de Gentse regisseur Felix van Groeningen de slotfilm ‘Beautiful Boy’ voorstellen, samen met David en Nic Sheff. “Voor zijn eerste, langverwachte Hollywoodfilm koos Felix van Groeningen voor het waargebeurde verhaal van de aan crystal meth verslaafde Nic Sheff en zijn vader David. David beschrijft in zijn autobiografie ‘Beautiful Boy: A Father’s Journey Through His Son’s Addiction’ hoe hij met lede ogen toekeek hoe zijn zoon in de greep van een verwoestende verslaving raakte”, zegt Film Fest Gent. De film komt op 21 november in de zalen.

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees