Hart- en vaatziekten blijven grootste doodsoorzaak

We sterven minder aan kanker, maar meer aan alzheimer

We sterven minder aan kanker, maar meer aan alzheimer

Foto: IMAGEGLOBE

Neurologische aandoeningen zoals dementie zijn in opmars als doodsoorzaak in Vlaanderen. Dat blijkt uit een nieuw rapport. Kanker en hart- en vaatziekten kunnen we daarentegen steeds beter de baas. Daardoor worden we gemiddeld ouder, maar zo stijgt tegelijk dus ook de kans op dementie en alzheimer. En daarvoor is geen ­medicijn. “Er is dringend een inhaal­operatie ­nodig”, zeggen experts.

Hart- en vaatziekten blijven samen met kanker de belangrijkste doodsoorzaak in Vlaanderen. Maar ze zijn wel op de terugweg. De kans dat wie nu jong is eraan zal sterven, is veel kleiner dan vroeger. “De sterfte aan hart- en vaatziekten is de voorbije vijftien jaar met meer dan veertig procent gedaald”, zegt dokter Anne Kongs van het Agentschap Zorg & Gezondheid. “Sterven door kanker is dan weer met een kwart gedaald bij mannen en met dertien procent bij vrouwen.”

Daartegenover staat de opmars van psychologische en neurologische aandoeningen. Ongeveer één op de tien sterfgevallen is daar intussen een gevolg van. De verklaring is de vergrijzing. “Hoe beter we kanker onder controle hebben, hoe ouder we worden”, zegt professor Bart De Strooper, directeur van het Dementia Research Institute in Londen. “De keerzijde is meer mensen met dementie en alzheimer. Dat zijn echt ziekten van de oude dag.”

Een vrouw van 60 heeft zo’n vier procent kans op dementie, als ze 70 wordt, is dat meer dan 15 procent. Op haar 90ste is de kans al ruim vier op de tien.

Cupcakes

“De verschuivingen zijn heel duidelijk, maar jammer genoeg schuiven de budgetten voor onderzoek niet mee”, zegt professor De Strooper. Een paar jaar geleden kwam hij in het nieuws toen hij mee cupcakes verkocht om geld in te zamelen. “Met evenveel fondsen als voor kankeronderzoek was er wellicht al lang een medicijn geweest tegen dementie.”

Lang was er weinig tot geen aandacht voor de ziekte. “Onder meer omdat ze geen kinderen en erg weinig jonge mensen treft”, aldus de prof. “Maar intussen verwachten we ook van een 70-plusser dat die nog wel even meekan in goeie gezondheid. De impact van ziektes zoals alzheimer is groot, nog los van alle sterfgevallen. De langzame aftakeling is erg zwaar voor patiënten én hun familie.”

Leer nieuwe taal

Ook op het vlak van het voorkomen van dementie is in Vlaanderen nog veel werk, benadrukken experts. Vooral gezond leven tussen 40 en 75 jaar is daarbij cruciaal. Veel bewegen, gezond eten, niet roken en weinig alcohol zijn zowel goed voor het hart als voor het geheugen. Daarbovenop helpt tegen dementie ook sociaal actief blijven en je brein actief houden, bijvoorbeeld door een nieuwe taal te leren of muziek te spelen. Ook lange, stabiele relaties verkleinen het risico. Al heb je zoiets natuurlijk vaak niet zelf in de hand.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S