“Coalitie van verandering” met N-VA, VLAM, Groen en SP.A krijgt vorm

Lijsttrekkers Greta Lauwers, Joeri Van den Brande, Veerle Geerinckx en Tim Borteel vormen het hart van de coalitie. Foto: jdw

Zemst -

In Zemst is een ‘Veranderingscoalitie’ op de been gebracht. Dat kon, omdat de relaties tussen bestuurspartijen N-VA en CD&V helemaal verzuurd geraakte én omdat de oppositiepartijen een samenwerking met CD&V afwezen wegens te dominant.

N-VA, lokale partij VLAM, Groen en SP.A vonden elkaar in een project, gebaseerd op gemeenschappelijke inhoud. Daarin krijgt N-VA de helft van de mandaten, wat neerkomt op 3,5 zetels. Veerle Geerinckx wordt de nieuwe burgemeester. Zij combineert Algemeen Beleid met Politie, Erfgoed en Communicatie. “We kiezen voor de grootste groei én het positief verhaal”, zegt Geerinckx. “Op lokaal vlak is de ideologische tegenstelling niet zo expliciet en gaat het over persoonlijkheden. Samen vertegenwoordigen we 57 procent van de kiezers en 15 zetels op 27. Elke partner is bereid om opbouwend mee te werken, programma's krijgen ruimte en de wil om er voor te gaan is zeer sterk. Ik zie mijn rol als een coachende en inspirerende leider.”

Dirk Van Roey (N-VA) wordt schepen voor Mobiliteit en Openbare Werken, Trage Wegen en BIN. Kathleen Goovaerts (N-VA) krijgt Cultuur, Bibliotheek, Senioren en Kind en Gezin.

Wissel na drie jaar

De lokale partij VLAM maakt na 24 jaar voor het eerst haar intrede in het schepencollege. Greta Lauwers wordt eerste schepen en zal Ruimtelijke Ordening, Patrimonium, Personeel en Dierenwelzijn onder haar hoede nemen. Partijgenoot dokter Luc Bessems krijgt een mandaat voor de eerste drie jaar en wordt de ‘zorgschepen’ voor het vroegere OCMW. In 2022 neemt Kathleen Goovaerts (N-VA) die bevoegdheden over en schuift ze haar pakket door naar partijgenoot Dominique Van Haesendonck, die de tweede helft van de legislatuur het college vervoegt. Tim Borteel vult het schepenmandaat van de SP.A in met Sport, Jeugd en Financiën. Groen levert met Joeri Van den Brande de schepen van Onderwijs, Milieu, Landbouw en Ontwikkelingssamenwerking. Alle leden van het college krijgen nog bijkomende bevoegdheden in de verdere afspraken.

“De ‘Veranderingscoalitie’ stelt duurzaamheid en transparantie centraal, visie op lange termijn, vernieuwing en vooral respect als basis van de samenwerking. We vonden elkaar vooral op het vlak van mobiliteit, verkeersveiligheid, behoud van open ruimte en groen, ondersteuning van de verenigingen en welzijn voor mens en dier. We zijn vol energie om de volgende zes jaar hard te werken voor alle Zemstenaren”, zegt Veerle Geerinckx.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio