Verschillende korpsen roepen ouders op om kinderen niet bang te maken voor agenten

“Als je niet braaf bent, komt de politie je halen”: dát is de politie beu

“Als je niet braaf bent, komt de politie je halen”: dát is de politie beu

“Als je je spruitjes niet opeet, dan zal de politie je in de gevangenis steken.” Met zulke uitspraken maken ouders hun kinderen bang voor agenten, zo waarschuwen enkele lokale politiezones. In navolging van hun Britse en Nederlandse collega’s, doen de korpsen dan ook een oproep om daarmee te stoppen. “De politie is een hulpmiddel, geen afschrikmiddel.”

Welke ouder heeft het nog nooit gedaan? Een kleuter die niet wil luisteren, wijs gemaakt dat de politie hem of haar zal meenemen en “in de gevangenis” zal steken. De meeste ouders gebruiken het als een manier om de rust te laten terugkeren. Maar dat vindt de politie ongepast. “Op die manier krijgen kinderen schrik van politiemensen”, zegt Annemie Wittesaele, woordvoerster van de West-Vlaamse politiezone Kouter. “De politie is een hulpmiddel, geen afschrikmiddel.”

En dus lanceren verschillende politiekorpsen een oproep naar ouders van jonge kinderen. Ze vragen hen om de politie niet langer te gebruiken om hun kinderen bang te maken. De politiezone Blankenberge/Zuienkerke verspreidde als eerste een flyer, geleend van de Nederlandse collega’s.

“Wij horen het in de zomer heel erg vaak als we ouders passeren met een kind dat lastig is”, zegt woordvoerder Philip Denoyette. “Ze zeggen dan dat we hen zullen meepakken als ze niet luisteren. Maar als datzelfde kind even later verloren loopt, móét het wel met ons mee. En dan gebeurt het al eens dat zo’n kind schrik heeft.”

“Je moet je kind niet bang maken van ons. Integendeel”, zegt Denoyette. “Het is net belangrijk dat kinderen makkelijk naar de politie stappen als ze een probleem hebben. Wij willen als politiemensen de drempel zo laag mogelijk maken, terwijl zulke uitspraken van ouders net het tegenovergestelde veroorzaken.”

Eenzelfde verhaal bij de ­politiezone Kouter. “Wij willen als politie toegankelijk en aanspreekbaar zijn”, zegt woordvoerster Annemie Wittesaele. “Net daarom gaan we ook vaak langs bij scholen. Zo tonen we kinderen dat ze geen schrik hoeven te hebben.”

Een nationale campagne zoals in Groot-Brittannië staat vandaag bij ons nog niet op de agenda. Maar de politievakbonden vinden de actie van de lokale zones alvast een goede zaak. “In onze visie is de politie er voor de mensen, niet om er schrik van te hebben”, zegt ACV-vakbondsman Joery Dehaes.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees