Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Marc Heselmans (CD&V) volgt Dirk De Vis op als burgemeester van Ham vanaf 2020. Dima

De Vis wordt opgevolgd door de lokale partijvoorzitter Marc Heselmans

Burgemeester Dirk De Vis stopt in 2020 met politiek

Ham

-

Tot ieders verrassing neemt burgemeester Dirk De Vis (CD&V) in 2020 afscheid van de Hamse politiek. Voor de verkiezingen was De Vis kandidaat burgemeester “in principe voor zes jaar”. Maar na overleg binnen de partij zal De Vis (70) de fakkel nu vervroegd doorgeven. Opvolger is de Hamse CD&V-voorzitter Marc Heselmans.

Dirk De Vis (CD&V) begint vanaf 1 januari aan zijn laatste jaar als burgemeester van Ham. Dat nieuws kwam als een verrassing. De energieke De Vis, die met zijn 70 jaar, de ouderdomsdeken van de Limburgse burgemeesters is, heeft vrijdag zijn afscheid aangekondigd.

“Ik ben niet dood hé”, reageert burgemeester De Vis een beetje geagiteerd als we hem naar een terugblik op zijn politieke carrière vragen. “Ik zal me in dat laatste jaar keihard blijven inzetten, zoals ik altijd al heb gedaan. Nadien verdwijn ik van het politieke toneel. Ik ga niet meer zetelen in de gemeenteraad.”

De Vis wordt opgevolgd door de lokale partijvoorzitter Marc Heselmans. Voor de verkiezingen liet De Vis nog optekenen dat hij kandidaat-burgemeester was voor de volle zes jaar. Intern is nu te horen dat de partij eerst de verkiezingen wilde afwachten. “Ik was bereid om een stap opzij te zetten in de loop van de volgende legislatuur”, zegt De Vis. “Maar zondagavond bleek echter dat niemand van de partij zich na mij als stemmenkanon had opgeworpen. Persoonlijk had ik dus gehoopt om nog een drietal jaar te mogen verder werken. Maar onze ploeg vond drie jaar een te korte periode om een nieuwe opvolger te lanceren. En dus zet ik eind 2019 al een stap opzij.”

Deuk in geloofwaardigheid

Tom Peeters oppositiepartij SP.A “Dit is de kiezers in het gezicht uitlachen”

CD&V ging vijf procent achteruit, maar bleef wel de grootste partij. Met 1.175 stemmen behaalde De Vis veruit de meeste voorkeurstemmen in Ham. Heselmans haalde slechts 440 voorkeurstemmen. Op de sociale media, maar ook bij de andere partijen wordt er vol ongeloof gereageerd. “Bij de onderhandelingen voor de coalitie is er met geen woord over gerept, maar in de voordrachtsakte voor de burgemeester werd plots veel duidelijk”, zegt Robert Vandezande (Open VLD), die opnieuw schepen wordt. “Dat hij de fakkel al na een jaar doorgeeft, lijkt een beetje op eerst de stemmen binnenhalen en dan snel wegwezen. De geloofwaardigheid van CD&V krijgt hierdoor toch een deuk.”

Kiezersbedrog

Oppositiepartij SP.A spreekt over kiezersbedrog. “CD&V Ham bedriegt nog geen week na de verkiezingen de Hamse kiezer en coalitiepartner Open VLD”, reageert kopman Tom Peeters fors. “CD&V was duidelijk bang om met een vernieuwde en verjongde lijst naar de verkiezingen te gaan. De Hamse bevolking krijgt in 2020 een burgemeester met maar 440 voorkeurstemmen en geen bestuurservaring. Dat is de kiezers die voor De Vis hebben gekozen uitlachen in het gezicht.”

Opvolger Marc Heselmans vindt dat er geen sprake is van kiezersbedrog. “De Vis is altijd degene geweest die het meest in de kijker liep binnen onze partij. Vooraf is er wel gesproken om in de loop van de legislatuur andere mensen naar voor te schuiven. We wilden vooral ons werk van de voorbije 18 jaar kunnen voortzetten.”

Dirk De Vis haalde bij de verkiezingen nog 1.175 voorkeurstemmen. “Ik had gehoopt op nog drie jaar, maar de ploeg vond dat te weinig op een opvolger te lanceren.” Boumediene Belbachir

Heselmans is vandaag teamleider bij Agfa en basketbalcoach. Eind dit jaar nemen ook Willy Bosmans en Jos Ooms afscheid als schepen om de kans te geven aan de jongere generatie.

Het beste van Enkel voor abonnees