Jaarlijkse open dag wellicht laatste keer op vertrouwde locatie

Dag van de Kringwinkel: "Bij ons staan de medewerkers altijd in de kijker"

De Dag van de Kringwinkel zorgde zaterdagmiddag in Dorp-Oost voor een volkstoeloop. Aanschuiven aan de kassa, maar ook aan de zitplaatsen voor de jaarlijkse modeshow van de eigen mensen. "Dit jaar staan de medewerkers centraal, maar dat is geen nieuwigheid. Zij komen voor ons altijd op de eerste plaats", zegt Nancy, de verantwoordelijke van Kringwinkel De Cirkel in Lochristi.

Kringwinkel De Cirkel bestaat in Lochristi al sinds 2010. Toen vzw De Cirkel, gekoppeld aan het OCMW Lokeren, te kennen gaf op zoek te zijn naar een partner en een locatie voor de uitbreiding van haar eigen Kringwinkels, besliste het OCMW van Lochristi op dit aanbod in te gaan. In juni kwam de Kringwinkel nog in de actualiteit omdat de gebouwen op de huidige site in Dorp-Oost gesloopt worden en er appartementen komen, waardoor het uitkijken wordt naar een nieuwe locatie. Niet zo eenvoudig, want het moet een ruimte zijn van minimaal 1.000 à 1.500 m² en het liefst zou men in de dorpskern blijven.

VDAB

Gisteren was het dus wellicht de laatste open dag op de vertrouwde locatie, maar dat kon het positieve verhaal niet overschaduwen. "We stellen sinds vorige maand 19 mensen te werk", vertelt Nancy, die ook de modeshow aan elkaar praatte. "Eerst namen we eigen mensen in dienst voor een proefperiode. Die werden gekozen door het OCMW. De gewijzigde aanpak van de VDAB zorgt ervoor dat zij nu zelf mensen sturen. Het is altijd afwachten hoe dat evolueert, maar meestal lukt het wel. Sommigen belanden hier omwille van lange werkloosheid, of omdat ze op een ziekte-uitkering zitten. We hebben ook studenten in dienst voor enkele maanden. Een gevarieerd team, maar iedereen zet zich in voor iedereen."

Tweede mama

"De verhalen die we hier horen van onze mensen zijn ook soms schrijnend en moeten niet onderdoen voor wat we in de media lezen", zegt Nancy. "Zo is Ismaïl hier aan de slag, een vluchteling uit Syrië die al 2,5 jaar in België is en perfect Nederlands spreekt. Zijn familie zit vast in Turkije, en hij kan ook geen visum krijgen om hen daar te bezoeken. Het betekent dat de kans erg klein is dat hij zijn familie nog ooit kan zien." Heel wat hoopgevende verhalen ook in De Kringwinkel in Lochristi: een oud-medewerker die zijn naam liever niet in de krant ziet, heeft hier een tewerkstellingstraject gevolgd en is ondertussen ploegbaas bij ArcelorMittal. "We hebben hier ook een paar jonge kadeeën, die hier nog maar pas zijn. We zien wel waar we daar mee uitkomen", lacht Nancy, die voor een aantal van hen een tweede mama is.

De sociale problematiek was het minste van de zorgen van de bonte bende die zich zaterdagmiddag met hart en ziel inzette voor de open dag. Vrijdag was er gewerkt tot 21 uur om alles klaar te krijgen. Met gepaste trots verzorgden de medewerkers twee modeshows, als volleerde mannequins. Niet met wat vlug bijeengegaarde kledij uit een plastic zak, maar met topmerken. Van Caroline Biss over Armani, Ralph Lauren, Hugo Boss, Lola Liza, tot Zara en Marco Polo-kledij passeerde de revue in de dubbele modeshow. De bezoekers kregen een gratis drankbonnetje toegestopt en konden ook genieten van koffie en heel wat soorten gebak aan een democratische prijs. De opbrengst ging natuurlijk naar Kringwinkel De Cirkel zelf. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio