Coalitiegesprekken in Gent: twee hoofdonderhandelaars spreken vandaag opnieuw

De Clercq: “Laat het ons in Gent oplossen, onder Gentse politici”

De Clercq: “Laat het ons in Gent oplossen, onder Gentse politici”

Filip Watteuw (Groen, links) en Mathias De Clercq (Open VLD) spraken gisteren op de televisiejournaals. Vandaag spreken ze opnieuw met elkaar in Gent. Foto: VRT/VTM

Gent - Mathias De Clercq (Open VLD) roept op om de nationale partijen buiten de gesprekken voor een nieuw stadsbestuur in Gent te houden. Vooral bij Groen mengt de nationale partijtop zich nadrukkelijk in de gesprekken. Vandaag spreken De Clercq en Filip Watteeuw (Groen) opnieuw met elkaar.

“We zijn nu met vier partijen. Ik roep op om onder Gentse politici constructief te spreken.” De Clercq gebruikte gisteren een interview in het VTM Nieuws om op te roepen de nationale partijen niet de agenda te laten dicteren in Gent.

Kopstukken van zowel Open VLD als SP.A, Groen en CD&V hebben zich al uitgesproken over de situatie in Gent. En alle partijen koppelen terug met hun partijleiders. Maar vooral bij Groen mengde de nationale partijtop zich vorige week nadrukkelijk in de gesprekken in Gent. De partij zou uit zijn op een ‘trofee’ en heeft de sjerp in Gent in het vizier.

Zo werden er eenmedewerker naar Gent gestuurd om de onderhandelingen te begeleiden. Het was ook uit de hogere echelons van Groen dat vrijdag de boodschap werd verspreid dat de partij CD&V uit de gesprekken wil. “Ik hoor dat van de Gentse politici niet, dat we CD&V moeten laten vallen”, zei De Clercq zondag bij VTM.

Ongenodigde gast

Bij de onderhandelaars is te horen dat de Groen-delegatie onder leiding van Filip Watteeuw het vrijdag tijdens het verkennend gesprek met de vier partijen diplomatischer aanpakte. De partij ziet CD&V wel degelijk als een ongenodigde gast aan de onderhandelingstafel, maar sprak geen veto’s uit.

In De Zevende Dag, ook zondag, was Filip Watteeuw voorzichtig. Hij noemde het “wat vreemd dat CD&V erbij gekomen is”. “De huidige coalitie heeft eigenlijk goed stand gehouden en goed werk geleverd. De verhoudingen zijn veranderd, maar opeens komt er na de verkiezingen een partij bij. Ik vind dat een vreemde manier van werken.”

Welwillend

Binnen het kartel SP.A-Groen wordt wel schamper gereageerd op de oproep van De Clercq en gewezen op de nationale figuren die werden opgevoerd in de verkiezingscampagne van de Gentse Open VLD. Drie dagen voor de stembusgang hield de partij een evenement waar Gwendolyn Rutten en Bart Somers kwamen oproepen om op De Clercq te stemmen.

De Clercq: “Ik voel welwillendheid. Ik ben ervan overtuigd dat we bruggen kunnen bouwen en oplossingen kunnen zoeken. Laat ons praten, onder Gentse politici. Ik denk dat dit ook de wil is van de Gentenaars.”

Maandag spreken De Clercq en Watteeuw opnieuw met elkaar. Dinsdag gaan de onderhandelingen officieel verder. “Dat zal even zijn tijd nodig hebben”, zei De Clercq gisteren bij VTM. “Beter een goed akkoord dan een snel akkoord.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio