Coalitievorming in Oostende zit muurvast: Vlaams Belang is bereid om gedoogsteun te geven

Coalitievorming in Oostende zit muurvast: Vlaams Belang is bereid om gedoogsteun te geven

Het is wachten op een coalitie maar de onderhandelingen zitten muurvast. Foto: efo

Oostende -

De coalitievorming in Oostende zit muurvast omdat er door bijna alle partijen voor en na de verkiezingen veel uitsluitingen zijn uitgesproken. Ook dit weekend was er geen witte rook. Vlaams Belang wil ter hulp schieten.

In het heetst van de verkiezingsstrijd worden wel eens straffe uitspraken gedaan over mogelijke samenwerking na de verkiezingen, niet zelden uit strategische overwegingen. Vorige week waren er gesprekken geleid door Bart Tommelein (Open VLD). Dit weekend werkte SP.A-voorzitter John Crombez verder achter de schermen. Iedereen praat met iedereen, behalve met Vlaams Belang.

Aan de zijlijn

Lijsttrekker Chris Verougstraete staat aan de zijlijn, maar loste na afloop van het partijbureau dit weekend toch een schot voor de boeg: “Niemand wil ons. Dat is een gevolg van het cordon sanitaire. Maar zelf sluiten wij niemand uit, zelfs de socialisten niet. Maar uiteraard gaat onze voorkeur naar de centrumrechtse partijen.”

En als er tegen eind dit jaar nog steeds een patstelling is, dan weet Verougstraete wat zijn partij met zes zetels zal doen: “Dan stemmen we voor de voordrachten van de centrumrechtse coalitie met Bart Tommelein als burgemeester. We zijn bereid gedoogsteun te geven aan zo'n meerderheid. Als we een steentje kunnen bijdragen een nieuwe wind in de stad, zullen we dat niet laten.”

Als de andere vijf partijen een minderheidscollege willen vermijden, dan zal minstens een van hen een bocht moeten maken. Zondagmorgen was er alvast een druk bijgewoonde lange en intense vergadering bij Groen. Het gaat om een sleutelmoment voor de groenen over deelname aan een links of centrumrechts bestuur.

Aangenaam en beleefd gesprek

“Dat leeft bij onze leden en we wilden onze achterban informeren over de gesprekken van afgelopen week. We kijken nu naar de gesprekken met John Crombez en Bart Tommelein. Pas nadien maken we een bilan op en raadplegen we opnieuw de leden. We nemen nu geen positie in maar blijven pleiten voor paars-groen”, klonk het.

Zondag had Björn Anseeuw (N-VA) een gesprek met John Crombez. “Een aangenaam en beleefd gesprek, maar zonder resultaten die me van gedacht doen veranderen. Het blijft mijn innige overtuiging dat een coalitie met Open VLD/N-VA/CD&V en Groen de beste garantie is op vernieuwing.” Dit weekend maakte ook Bart Tommelein die conclusie na een gesprek met Crombez. Zondag zat Wouter De Vriendt samen met John Crombez, maandag is er het tweede gesprek tussen Tommelein-De Vriendt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees