Politie zet mes in premies, wel loonsverhoging voor agenten

Politie zet mes in premies, wel loonsverhoging voor agenten

Foto: Photo News

Het controversiële premiestelsel bij de politie wordt afgebouwd. Nieuwe politierekruten krijgen vanaf volgend jaar minder toelagen, maar meer loon.

Tal van politiemensen hebben nu recht op een extra premie op basis van de taken die ze uitvoeren. In totaal gaat het over tientallen extra’s, die in sommige gevallen tot duizenden euro’s kunnen opleveren en volgens het ­Rekenhof en het Co­mité P risico van misbruik en premiejagerij in zich dragen.

Voor wie vanaf volgend jaar bij de politie aan de slag gaat, verdwijnen alvast negentien toelagen. In ruil zien zij hun basisloon verhoogd tot het niveau van gelijkaardige openbare functies. Aan vergoedingen voor nacht- en weekendwerk of overuren wordt niet geraakt. De fe­derale regering zet 6,5 miljoen euro opzij om het nieuwe systeem vanaf juli volgend jaar uit te rollen.

“Het akkoord heeft niet alleen tot gevolg dat onze politiemensen er financieel op vooruitgaan, maar ook dat we eindelijk komaf maken met het oerwoud aan voorbijgestreefde premies die aan modernisering toe waren”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “Dat was dringend nodig.” De maatregelen passen in de poging van de federale regering om het politiestatuut te moderniseren. Daarbij horen ook de controversiële plannen om de pensioenregeling te hervormen en het afschaffen van de mogelijkheid voor politiemensen om hun ziektedagen op te sparen.

Tegen die twee maatregelen – in combinatie met de verhoogde werkdruk en het toegenomen geweld tegen hen – protesteerden politielui de afgelopen weken massaal. Vorige week meldden honderden politiemensen zich ziek, wat de beveiliging van de Europese top erg bemoeilijkte. Eerder deze maand waren er tal van stiptheidsacties.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees