Niels Albert is terug als ploegleider maar wil het deze keer anders aanpakken dan in de tijd met Wout van Aert

Niels Albert is terug als ploegleider maar wil het deze keer anders aanpakken dan in de tijd met Wout van Aert

Foto: Photo News

Wat was hét nieuws van afgelopen weekend in het veldrijden? Neen, niet de dubbel van Mathieu van der Poel, niet de twee tweede plaatsen van Wout van Aert en zelfs niet de zevende podiumplek van Toon Aerts. Wel de terugkeer van Niels Albert als ploegleider: de 32-jarige ex-crosser stopte deze zomer de samenwerking met wereldkampioen Wout van Aert maar zal nu de ploeg met onder meer Laurens Sweeck en Daan Soete samen met huidig ploegleider Tom Vannoppen begeleiden. In ‘Sportweekend’ gaf hij meer tekst en uitleg: “Het is helemaal anders dan voorheen.”

Niels Albert en zijn vriendin Valeska verwelkomden in juli een dochtertje, Alexine. Om meer tijd door te kunnen brengen met zijn gezin en zijn fietswinkel in Tremelo, besloot hij eind augustus na drie wereldtitels de samenwerking met Wout van Aert stop te zetten. Hij verliet de ploeg van Van Aert vlak voor daar de bom barstte met manager Nick Nuyens.

“Wielerwereld is een wereld van ego’s”

“De wielerwereld is een wereld van ego’s. Aan de top in het wielrennen zijn het allemaal mannen met een ego die allemaal gelijk willen krijgen en allemaal hun zeg en hun ding willen doen. Elke manager die je hier ziet rondlopen is zo”, vertelde Niels Albert zaterdag openhartig aan Sportweekend, tijdens zijn eigen GP Niels Albert in Boom.

Toch duikt ook hij nu weer op in het veld bij Pauwels Sauzen-Vastgoedservice, maar Albert wil het helemaal anders aanpakken dan met Van Aert, zo blijkt. “Het is toch een heel ander gevoel: ik ben hier wel en de jongens kunnen op mij rekenen, maar het is een heel ander gegeven dan voorheen. Ik wilde vooral mentaal een beetje meer rust en dus steek ik nu ook een frietje op de cross en mijn dag is voorbij.”

“Soms vraag ik me af: waar zou ik nu gestaan hebben?”

Zijn door hartproblemen gedwongen afscheid is na vier jaar immers nog niet helemaal verwerkt. Albert zou in theorie op zijn 32ste nu nog hebben kunnen meestrijden tegen het jonge geweld van Van Aert (24) en Mathieu van der Poel (23).

“Ik zou nog volop in de running geweest zijn om tussen die jongen te rijden en soms denk je wel: Waar zou ik gestaan hebben? Zijn die echt zo goed zoals iedereen zegt? Je denkt daar wel aan”, geeft hij toe. “Dat zal ik de rest van mijn dagen wel meedragen, denk ik. Maar ja, ik kan er weinig aan veranderen.”

Of zoals hij wel eens mijmerend gaat neerzitten bij zijn fiets van het WK 2012 in Koksijde, die in zijn winkel omhoog hangt: “Dat komt nooit meer terug...”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.