Philips maakt omgekeerde beweging en wil opnieuw meer lokaal produceren

Philips maakt omgekeerde beweging en wil opnieuw meer lokaal produceren

Foto: REUTERS

Philips gaat waarschijnlijk meer lokaal produceren om tegenwicht te bieden aan de wereldwijde handelsspanningen. Door bijvoorbeeld producten in China zelf te gaan maken omzeilt het Nederlandse gezondheidstechnologieconcern dure handelstarieven. Dat heeft topman Frans van Houten gezegd in een toelichting op de kwartaalcijfers. Die worden niet gesmaakt door de beleggers: het aandeel gaat in de vroege handel op de beurs van Amsterdam meer dan 5 procent lager.

Philips had in het derde kwartaal last van ongunstige wisselkoerseffecten. Het Nederlandse gezondheidstechnologieconcern wist zijn opbrengsten verder op te krikken. Maar de omzet ging niet zo sterk omhoog als analisten hadden verwacht.

De impact van de handelsoorlog is tot nu toe “bescheiden”, aldus Van Houten. Maar dat komt vooral omdat heffingen pas net zijn ingegaan. Naast extra lokale productie, moeten gerichte prijsverhogingen in bepaalde markten helpen om de negatieve gevolgen te compenseren. Het concern houdt vast aan zijn eerder gestelde financiële doelstellingen.

Een andere bekommernis bij Philips is de brexit, omdat er nog steeds geen deal is over de scheiding en toekomstige relatie met de EU. Van Houten is bang dat zijn bedrijf straks productie zal moeten weghalen uit het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwe contracten

Philips slaagt er de laatste tijd juist in veel nieuwe contracten in de wacht te slepen, met bijvoorbeeld ziekenhuizen. Op het gebied van diagnose en behandeling werd afgelopen kwartaal bovendien een stevige groei neergezet. De verkopen bij de persoonlijke verzorgingsdivisie liepen daarnaast beduidend beter dan eerder dit jaar, maar Van Houten merkt op dat hij hier eigenlijk op een krachtiger herstel had gerekend. Philips kampte eerder dit jaar nog met tegenwind in China, door een lagere vraag naar luchtzuiveringssystemen en voorraadkwesties.

De totale omzet kwam uit op 4,3 miljard euro, tegen 4,1 miljard euro een jaar terug. Het aangepaste bedrijfsresultaat ging van 532 miljoen euro naar 568 miljoen euro. Onder de streep hield Philips 292 miljoen euro over, waar in het derde kwartaal 2017 nog een nettowinst in de boeken ging van 423 miljoen euro. Die daling had te maken met het afbouwen van het belang in de voormalige verlichtingsdivisie Signify.

De cijfers liggen onder de zelf samengestelde analistenverwachtingen. De analisten hadden op 4,36 miljard euro omzet en 584 miljoen euro aangepast bedrijfsresultaat (ebita, winst voor intresten, belastingen en afschrijvingen) gerekend in de periode juli-september.

Vooral op het gebied van diagnose en behandeling werd een stevige groei neergezet. Daarentegen liet het onderdeel Connected Care & Health Informatics een kleine krimp zien. De verkopen bij de persoonlijke verzorgingsdivisie trokken wel weer aan, maar topman Frans van Houten merkt op dat hij hier eigenlijk op een krachtiger herstel had gerekend.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees