Food

De gemiddelde lunchpauze duurt nog geen half uur

De gemiddelde lunchpauze duurt nog geen half uur

De tijd dat werknemers een (half) uur lunchpauze namen, is voorbij. Uit een nieuw onderzoek van non-profitorganisatie UK Active en Sodexo blijkt dat de gemiddelde lunchpauze bij Britten amper 22 minuten bedraagt. Dat meldt The Telegraph.

De organisaties polsten bij achthonderd werknemers naar hun gewoonten wat de lunchpauze betreft. Daaruit bleek dat de gemiddelde pauze amper 22 minuten duurt, dat is elf minuten minder dan een vorige peiling in 2012. Driekwart van de mensen is niet fysiek actief tijdens hun lunchpauze, want daar is de pauze te kort voor. Volgens de non-profitorganisatie is de lunchbreak enkel lang genoeg om een broodje of slaatje te gaan halen.

De studie toont verder aan dat een op de vijf Britten niet eens in een andere ruimte gaat zitten rond het middaguur. Ze eten gewoon aan hun bureau, ondanks waarschuwingen van de overheid dat acht uur per dag zitten een even negatieve impact heeft op de gezondheid als roken.

Werkdruk

De meeste respondenten geven aan dat de hoge werkdruk het niet toelaat om een lange lunchpauze te nemen, laat staan om over de middag even de fitness in te duiken. Andere wijten de korte pauzes aan de beperkte eetgelegenheden in de buurt, waardoor ze hun toevlucht moeten nemen tot maaltijden die ze hebben meegebracht van thuis of uit de supermarkt, en die gemakshalve opeten aan het bureau.

“Deze cijfers zijn een schokkende aanklacht tegen moderne werkplekculturen, waarbij werknemers zich steeds meer een hele dag gebonden voelen aan hun bureau. En niet alleen in Groot-Brittannië”, zegt directeur van UK Active. “Uit ons onderzoek blijkt dat medewerkers wel in de voordelen van meer fysieke activiteit geloven, maar niet het gevoel hebben dat er tijd voor is. Werkgevers moeten deze waarschuwingen opvolgen als ze hun teams willen aanmoedigen om productiever te zijn.” Eerder onderzoek toonde al aan dat een sedentaire levensstijl verschillende gezondheidsrisico’s vergroot. Zo loop je meer kans om diabetes type 2, obesitas en bepaalde soorten kanker te ontwikkelen.

Corrigeer