‘Interimdirigent’ Jan Loris vond vriendengroep bij fanfare en bleef tien jaar hangen

‘Interimdirigent’ Jan Loris vond vriendengroep bij fanfare en bleef tien jaar hangen

Dirigent Jan Loris houdt al zijn muzikanten strak in de maat. Foto: mvl

Asse / Zellik -

Eind dit jaar gaat dirigent Jan Loris met muzikaal pensioen nadat hij tien jaar lang de Koninklijke Fanfare Sint Cecilia uit Zellik heeft gedirigeerd. “Het begon als een vervangopdracht, maar eindigde met een grote groep vrienden.”

Het is elk jaar uitkijken naar het tweedaagse Herfstconcert van de Koninklijke Fanfare Sint Cecilia uit Zellik, dat telkens Den Horinck doet vollopen.

De editie van dit jaar was extra speciaal, want het was één van de laatste keren dat Jan Loris de fanfare dirigeert. Na tien jaar wil Loris aan het eind van dit jaar met muzikaal pensioen gaan.

“Voor ik bij de Zellikse fanfare terecht kwam, was ik al dirigent bij muziekverenigingen uit onder meer Halle en Lot. Ik kende Leonel, de voorzitter van de Zellikse fanfare, al enkele jaren. Tien jaar geleden vroeg hij me of ik hun dirigent voor één opdracht kon vervangen. Op dat ogenblik wou ik eigenlijk stilaan stoppen als dirigent, maar die vervangingsopdracht zag ik nog zitten”, legt dirigent Jan Loris uit.

Naar zee verhuisd

Enkele maanden na die vervangingsopdracht werd Jan nog eens ingeschakeld en voor hij het wist, was hij de vaste dirigent van de Zellikse fanfare.

“Aanvankelijk ging ik dit maar vijf jaar doen. Maar het is een toffe bende en vijf jaar werden er tien. Omdat ik 65 jaar word en ondertussen naar zee ben verhuisd, is het tijd om te stoppen. Het is niet meer doenbaar om wekelijks voor de repetitie naar Zellik af te zakken. Afgelopen weekend dirigeerde ik mijn laatste Herfstconcert, eind november dirigeer ik voor het laatst.”

Red Rock Mountain

Jan is zeer tevreden over het niveau dat de 35 muzikanten van de fanfare halen. “De nummers worden steeds moeilijker en bij wedstrijden behalen ze goede resultaten. Ze zijn heel gedreven en vragen zelfs extra repetities. Maar het belangrijkste is de goede groepssfeer. Ik maakte er vrienden voor het leven.”

Voor het laatste Herfstconcert daagde Jan zijn groep uit met het nummer ‘Red Rock Mountain’ van Galante.

“Ik zei altijd dat ik zou stoppen als ze dit zouden kunnen spelen. Dit weekend brachten we het voor het publiek. We spelen verschillende genres zoals jazz, klassiek en marsmuziek”, zegt een trotse dirigent.

Opvolger

Wie Jan opvolgt, is nog niet geweten. “De komende weken testten we een vijftal dirigenten uit. Maar ik ben er zeker van dat de nieuwe dirigent het goed gaat doen met deze groep. Ik laat alles achter met een blij gemoed.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio