Watteeuw en De Clercq broederlijk naast elkaar op eerste gemeenteraad in Gent na de verkiezingen

Foto: Frederiek Vande Velde

Gent - In het Gentse stadhuis vond maandagavond de maandelijkse gemeenteraad plaats. Het was de eerste zitting sinds de verkiezingen de machtsverhoudingen in Gent danig door elkaar schudden. De twee kandidaat-burgemeesters, Filip Watteeuw (Groen) en Mathias De Clercq (Open VLD), zaten gemoedelijk naast elkaar en maakten plagerige grapjes.

Maandag stond de eerste gemeenteraad sinds 14 oktober gepland in Gent. Het stadsbestuur is sinds de verkiezingen in lopende zaken, wat betekent dat het geen grote beslissingen meer neemt vooraleer het volgende stadsbestuur aangesteld is.

Er hing een ongewone sfeer in de gemeenteraadszaal. SP.A, de partij die drie decennia de toon aangaf in het stadhuis, kreeg een oplawaai van de Gentse kiezers en verliest in januari acht van haar vijftien verkozenen. Tien of elf van de SP.A-gemeenteraadsleden uit de huidige raad zullen er niet meer bij zijn.

De gemeenteraad stond ook in de schaduw van de moeiljike coalitiegesprekken in Gent. Het kartel SP.A-Groen en de tandem Open VLD en CD&V voeren onderhandelingen om tot een nieuw stadsbestuur te komen. Die gesprekken lopen in een erg gespannen sfeer.

De Clercq en Watteeuw

Ook de vraag wie de volgende burgemeester van Gent wordt hing boven de gemeenteraad: Mathias De Clercq (Open VLD) of Filip Watteeuw (Groen)? De twee voeren gesprekken met elkaar en hadden maandag contact, maar zitten op de gemeenteraad gewoon naast elkaar, net zoals de voorbije zes jaar.

Hoewel de sfeer tussen de twee kandidaten om de nieuwe burgemeester van Gent te worden achter de schermen bijzonder gespannen is, maakten ze er bij de start van de gemeenteraad duidelijk een punt van om plagerige grapjes te maken met elkaar. Voor het oog van de camera’s grapten ze met Daniël Termont en schudden ze elkaar broederlijk de hand.

Een opmerkelijk contrast met de bitse politieke sfeer die sinds 14 oktober boven het stadhuis in zijn greep heeft. De ontwikkelingen in Vilvoorde, waar gisteren een kartel tussen SPA en Groen ontplofte, zijn te voelen tot in Gent.

PVDA

Opvallende gasten op de publieksbanken: de kersverse PVDA-fractie. Tom De Meester (foto hieronder) en Sonja Welvaert, twee van de kersverse verkozenen van PVDA, komen een burgerinitiatief over de Israëlisch-Palestijnse kwestie ondersteunen.

De partij won drie zetels in de Gentse gemeenteraad, maar had de voorbije zes jaar niemand in de raad. Vanaf januari mogen De Meester en Welvaert van de publieksbanken naar de raadsbanken verhuizen.

Na een kwartier was het burgerinitiatief al voorbij en verwezen naar een bevoegde gemeenteraadscommissie in novevember, waarop de PVDA'ers de gemeenteraadszaal verlieten.

Anneleen Van Bossuyt (N-VA) en Mieke Van Hecke (CD&V), die een hoofdrol speelden in de verkiezingscampagne, zijn er niet bij. Zij zijn beiden wel verkozen in de nieuwe gemeenteraad, maar hadden nog geen zitje in de huidige gemeenteraad. In januari wordt de nieuwe gemeenteraad officieel geïnstalleerd.

Een van de heikelste thema's tijdens de afgelopen verkiezingscampagne, het verhuren van ongeschikt verklaarde sociale woningen in Gent, stond maandag ook op de agenda. Maar na een kort overzicht van de maatregelen die woonmaatschappij WoninGent doorvoerde, werd het punt afgesloten zonder veel discussie.

Herbekijk de gemeenteraadszitting via onderstaande link.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio