Rechter haalt na ‘vals proces-verbaal’ zwaar uit naar politiezone

Evergem / Assenede -

Twee inspecteurs van de politiezone Assenede-Evergem zijn gisteren opnieuw door de Gentse strafrechter verhoord als getuige in een zaak rond een vals proces-verbaal, opgesteld door een collega die terechtstond. Zij zou een proces-verbaal aangepast hebben rond een gestolen handtas.

Zowel de vrouwelijke inspecteurs als het vermeende slachtoffer van de handtasdiefstal staan terecht als beklaagden voor de rechtbank. In oktober 2016 zou een proces-verbaal aangepast zijn toen bleek dat een simpele diefstal van handtas en gsm niet voldoende was om geld te krijgen van de verzekering. Het aanvankelijk pv zou aangepast zijn, waardoor er plots sprake was van diefstal met geweld, en er dus wél geld van de verzekering zou volgen voor de gestolen gsm.

Een collega maakte een officier erop attent dat het proces-verbaal aangepast werd, omdat slachtoffer en inspectrice elkaar kennen en ze onder één hoedje zouden gespeeld hebben. De zaak werd overgemaakt aan het parket en verder onderzocht. “Deontologisch volgen wij altijd de regels”, aldus korpschef Franky Mervielde. “Elke onregelmatigheid die wordt gemeld, laten we onderzoeken.”

Inspecteurs opnieuw verhoord

Twee collega-inspecteurs van de betrokken agente werden gisteren opnieuw verhoord in de rechtbank. Beide heren werden al eens als getuige verhoord in de rechtbank, maar ook gisteren kwam er geen duidelijkheid. De ene herinnert zich iets van de andere, die het op zijn beurt ‘niet goed meer weet’.

Rechter Anthony Van Mol wond zich op in het feit dat beide heren met onduidelijkheden zaaien. “En dat als politiemensen, nota bene. Ik neem aan dat ik niet moet benadrukken dat jullie onder ede staan en dus de waarheid moeten zeggen? Ik moet als strafrechter de waarheid achterhalen, maar jullie maken het mij verdomd moeilijk”, klonk het duidelijk geërgerd. “En jullie korps heeft al geen al te beste reputatie.”

Daarmee verwees Van Mol naar een seksschandaal in het korps dat eind vorig jaar bekendraakte. “Het is jammer dat de rechter beide zaken met elkaar in verband brengt”, zegt Mervielde. “De betrokken inspecteurs in het dossier rond het pv hebben niets te maken met dat andere dossier, beide zaken staan los van elkaar.”

Werking niet in gedrang

Mervielde laat nog weten dat de werking van zijn korps niet in het gedrang komt door de zaken, en dat hij vertrouwen heeft in de juiste afhandeling van beide dossiers. “Al onze operationele mensen leveren extra inspanningen om de oproepen en dossiers af te handelen zoals het hoort.”

Asseneeds burgemeester Philippe De Coninck (SamenPlus) verwees voor een reactie naar zijn collega Joeri De Maertelaere (N-VA) uit Evergem. Die liet weten niet te willen reageren op de zaak.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees