Er is geen enkel kruid tegen gewassen, maar deze dieren krijgen Japanse duizendknoop wél weg

Er is geen enkel kruid tegen gewassen, maar deze dieren krijgen Japanse duizendknoop wél weg

De galloway-runderen hebben de Japanse duizendknoop helemaal afgegrazen in het fortdomein van Borsbeek. Foto: FILIP SPOELDERS

Borsbeek -

Meer dan een halfjaar na hun aankomst verlaten de drie galloway-runderen op maandag 5 november het fortdomein van Borsbeek. Die werden in het domein gezet om de wildgroei van de exotische Japanse duizendknoop tegen te gaan en inheemse planten meer groeikansen te geven.

In zes maanden hebben de dieren gedaan waarvoor ze werden ingezet.

Groot succes

“De Japanse duizendknoop in hun weide en tussen de bomen is helemaal afgegraasd. We hebben zelfs Japanse duizendknoop van buiten de omheining uitgetrokken en bij de galloways gegooid. Dat wil zeggen dat het een groot succes was en dat de dieren zich goed aan onze omgeving hebben aangepast. Op sommige plaatsen ziet het er zelfs naar uit dat de exotische plant gaat verdwijnen.”

Toch blijft het een heel hardnekkige plant. “Van Natuurpunt mogen de runderen volgend jaar terugkomen”, zegt Piet Wollaert van Natuurpunt Borsbeek. Als het meezit, komen dezelfde drie galloways volgend voorjaar terug naar Borsbeek.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees