Waarom de elektrische auto niet doorbreekt in ons land en de hybride wel

Waarom de elektrische auto niet doorbreekt in ons land en de hybride wel

Foto: BDW

Het aantal hybride auto’s op onze wegen is in een jaar tijd met 40 procent gestegen. Er zijn er nu 87.000. Bijna tien keer meer dan er volledig elektrische auto’s zijn. “De Belg denkt: ik geraak niet in de Provence met zo’n elektrisch model. Dan is hybride een veilige tussenoplossing”, zegt Tony Verhelle van AutoGids.

De elektrische auto blijft een zeldzaamheid op onze wegen, en auto’s op aardgas boeren achteruit. Als het om milieuvriendelijker auto’s gaat, blijkt de Belg vooral voor een hybride auto te kiezen, een auto dus die zowel een verbrandingsmotor als een elektrische motor heeft. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Er rijden nu 87.000 van die hybride auto’s rond op onze wegen, dat zijn er vier keer zo veel als vier jaar geleden. Is dat veel? “Niet als je vergelijkt met de meer dan 3 miljoen diesels en 2,5 miljoen benzines”, zegt Tony Verhelle van AutoGids. “Maar toch: 87.000 is al iéts, zeker in vergelijking met de 9.244 volledig elektrische auto’s, dat is pas echt peanuts.”

Op vakantie

Waarom die hybride modellen dan populair zijn? “Omdat ze fiscaal aantrekkelijk zijn: je baas moet er minder voor betalen en jij als werknemer ook. Dus duiken ze steeds vaker op als bedrijfswagen”, zegt Joost Kaesemans van autofederatie Febiac. “Er zijn ook meer modellen beschikbaar en ze zijn niet zo duur als volledig elektrische auto’s.”

“En vooral: ze bieden meer zekerheid”, zegt Verhelle. “Ga ik er wel mee tot aan de Côte d’Azur geraken? Dat is de belangrijkste overweging die de Belg maakt als het gaat om dit soort nieuwere types, ook als hij maar één keer per jaar die rit maakt. Een elektrische auto garandeert dat niet, zo’n hybride wel.”

Oud en vertrouwd

En dus is het een veilige tussenoplossing. “Op termijn gaan we toch richting volledig elektrische wagens”, zegt Verhelle. “Volgend jaar komen er tussen de tien en vijftien nieuwe ­modellen op de markt.”

Nieuwe technologieën of niet, het meest beproefde recept voor de Belg is nog altijd het houden van de oude auto. In ons land rijden liefst 621.000 auto’s rond die al 17 jaar zijn of ouder. Vier jaar geleden waren dat er 467.000.

“Logisch”, zegt Verhelle. “Je wil toch wat zekerheid als je een nieuwe auto koopt. Tot 2011 kreeg je nog een premie van de overheid als je een diesel kocht, nu ben je een paria geworden als je daar nog mee rijdt. Die onzekerheid over welke weg het nu uitgaat en welke technologie de standaard wordt, heeft een vertraging veroorzaakt. Ons wagenpark veroudert, en dat is extra jammer, want het zijn net die oude bakken die voor het grootste deel van de vervuiling zorgen.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees