Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Frank bij de getraumatiseerde groenvleugelara die terug is. De soldatenara's vliegen momenteel nog rond in de buurt van Aalst (kleine foto). Wie de dieren ziet, kan contact opnemen met de politie.svg

Kweker: “Met hun drieste daad hielpen de daders mijn levenswerk deels naar de vaantjes”

Inbrekers gaan met drie dure papegaaien aan de haal

Waarschoot/Aalst

-

Inbrekers stalen in de nacht van vrijdag op zaterdag drie papegaaien bij hobbykweker Filip Van Kerckvoorde. Eén vogel heeft hij ondertussen terug. De twee andere, samen goed voor ongeveer vijfduizend euro, vliegen nog rond in de buurt van Aalst.

Filip Van Kerckvoorde kweekt al 25 jaar papegaaien in zijn tuin in de Weststraat. “Het is een wat uit de hand gelopen hobby. Noem het gerust een levenswerk. Ik heb zestien papegaaien waar ik mee kweek.”

Drie van die papegaaien, één groenvleugelara en twee soldatenara's, werden in de nacht van vrijdag op zaterdag gestolen. “De soldatenara's stonden te koop”, doet Filip het verhaal. “Zo'n papegaai kost ongeveer 2.000 tot 2.500 euro. Om een overvloed aan e-mails te vermijden had ik de prijs in de advertentie gezet. Blijkbaar trok dat mensen aan met slechte bedoelingen.”

Filip had zaterdagmiddag een afspraak met de vermoedelijke daders. “Ik kreeg vorige week woensdag een sms om af te spreken. Door de vragen die ze stelden, was het duidelijk dat het geen ervaren kwekers waren. Ik vond het al raar dat ze dan onmiddellijk opteerden om zo'n dure vogels te kopen. We maakten een afspraak en ik gaf mijn adres door.”

Driest te werk

Filip Van Kerckvoorde Bestolen papegaaienkweker “Toen de daders de vogels niet direct kwijtraakten, sloegen ze in paniek en lieten de dieren vrij”

Vrijdagnacht kreeg Filip de ongewenst bezoekers over de vloer. “Ze klommen over een muur aan de achterkant van mijn tuin en braken twee volières open met een koevoet. Ze gingen bijzonder driest te werk en namen dus drie vogels mee. Niet evident overigens, want zo'n vogel is toch behoorlijk groot en kan in één ruk een vinger afbijten.”

De vermoedelijke daders zijn afkomstig uit Aalst. Ze contacteerden een vogelopvangcentrum en probeerden de papegaaien daar te verkopen. Toen die niet ingingen op het aanbod van de daders, lieten zij de vogels los. “De mensen in het vogelcentrum vertelden dat de vogels, het gaat om een beschermde diersoort, enkel verkocht mogen worden met de nodige papieren. Daarop sloegen de twee waarschijnlijk in paniek.”

Eén van de drie papegaaien, de groenvleugelara, werd ondertussen gevangen en is terug bij Filip. “Maar het dier is volledig de kluts kwijt. De andere twee vogels vliegen nog rond in de buurt van Aalst. Ik hoop echt dat de dieren worden teruggevonden, al weet ik niet of ik ooit nog met ze zal kunnen kweken. Ook de andere papegaaien, die niet gestolen werden, zijn door het incident de kluts kwijt. Die twee inbrekers beseffen niet wat ze met hun drieste daad hebben aangericht. Mijn levenswerk is voor een groot stuk naar de vaantjes en dat komt hard aan.”

Drugs

De politie van Aalst heeft ondertussen de twee verdachten in het vizier. “Het zou gaan om twee jongeren die geen onbekenden zijn voor het gerecht. Ze zijn gekend voor drugsfeiten. Waarschijnlijk hadden ze snel geld nodig. Ik ben de Aalsterse politie trouwens heel dankbaar. Ze namen de zaak van meet af aan serieus en gingen grondig te werk.”

“Wie de vogels ziet, neemt best onmiddellijk contact op met de politie van Aalst op het nummer 053-73.27.27. Zij zijn op de hoogte van de zaak en weten wat gedaan.”

Het beste van Enkel voor abonnees