Ondanks ‘excuusbordje’: omstreden standbeeld Leopold II opnieuw besmeurd door vandalen

Ondanks ‘excuusbordje’: omstreden standbeeld Leopold II opnieuw besmeurd door vandalen

Foto: FVV

Gent -

De buste van koning Leopold II in het Zuidpark, vlak bij de fly-over, is met rode graffiti beklad. De controverse rond het standbeeld laait zo weer op. De ­excuus­bordjes die het stadsbestuur vorig jaar heeft laten plaatsen, blijken onvoldoende om de polemiek te smoren.

Het borstbeeld van Leopold II staat al meer dan zestig jaar in het Zuidpark en is zonder twijfel het meest gecontesteerde monument van Gent. De voorbije jaren is het met rode verf besmeurd, met een spandoek uitgerust en voor de rechtbank gesleept in een poging het van het openbaar domein te doen verwijderen.

Afgelopen weekend was het opnieuw prijs. In de nacht van zaterdag op zondag hebben vandalen het geplaagde beeld opnieuw besmeurd met rode graffiti, symbool voor het bloedige schrik­bewind dat de vorst in de voormalige Belgische kolonie Congo heeft gevoerd. Dat werd ons gemeld door een buurtbewoner. Of de daders ooit worden gevat, lijkt twijfelachtig. De politie kreeg gisteren nog geen melding binnen.

Gezwicht

Het stadsbestuur plaatste vorig jaar nochtans een ‘excuusbordje’ bij het standbeeld van Leopold II. Ook dat van het Moorke in het Citadelpark werd voorzien van een bord met een kritische noot: “De Stad Gent betreurt de vele Congolese slachtoffers omgekomen ten tijde van Kongo Vrijstaat.” Burgemeester Daniël Termont (SP.A) had lange tijd de boot afgehouden, maar zwichtte uiteindelijk in de zomer van 2016, mede onder impuls van coalitiepartner Groen.

Ook in Oostende werd een gelijkaardig bord geplaatst. Onvoldoende, vindt Jeroen Robbe van Labo vzw, die in januari in de Leo­pold II-laan nog actievoerde voor de dekolonisering

van het straatbeeld. “Een infobord met één kritisch zinnetje, geplaatst op meters afstand van de standbeelden, zijn geen echte excuses.”

Labo zit met de Stad samen om te bekijken hoe ze met haar koloniale erfgoed moet omgaan. “Dat moet gebeuren in overeenstemming met de Afrikaanse gemeenschap”, zegt Robbe. “Hun stem is in het hele debat nog amper gehoord. Misschien zijn er andere opties dan het weghalen van de beelden. Een tegenmonument van iemand die tegen de kolonisering vocht, bijvoorbeeld, zoals Patrice Lumumba.”

Ondanks ‘excuusbordje’: omstreden standbeeld Leopold II opnieuw besmeurd door vandalen
Het nieuwe infobord met kritische tekst mocht niet baten. De buste van Leopold II in het Zuidpark is opnieuw besmeurd met rode graffiti. Foto: FVV

Lumumbastraat?

Eerder dit jaar zei Termont dat hij de vermoorde Congolese premier Lumumba wil opnemen als mogelijke nieuwe straatnaam. Die wens werd gisteren door zijn kabinet bevestigd. Robbe is sceptisch. “Dat klinkt wel heel voorwaardelijk. Het stadsbestuur heeft al eerder warm en koud geblazen over het thema.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio