Mode

Calvin Klein voor rechtbank gesleept door ander groot Amerikaans modehuis

Calvin Klein voor rechtbank gesleept door ander groot Amerikaans modehuis

Foto: Calvin Klein

Het ene grote Amerikaanse modehuis heeft het andere voor de rechtbank gesleept. Halston is van mening dat Calvin Klein het auteursrecht heeft geschonden door drie ontwerpen voor jurken te kopiëren. Een flinke schadevergoeding is volgens die eerste dan ook op zijn plaats.

Het ziet er naar uit dat twee grote Amerikaanse labels het in de Californische rechtbank tegen elkaar zullen opnemen. Halston, dat werd opgericht door Roy Halston Frowick en zijn hoogdagen beleefde tijdens het Studio 54-tijdperk eind de jaren 70, heeft namelijk een klacht ingediend tegen Calvin Klein. Alles draait rond drie jurken waarvan Halston zegt dat Calvin Klein ze klakkeloos heeft gekopieerd. Het gaat om een zwart exemplaar op kniehoogte en twee galajurken die tot op de grond komen.

(links het ontwerp van Halston, rechts dat van Calvin Klein)

"Het is duidelijk dat de elementen, materialen, beweging, compositie, kleuren, laagjes, algemeen voorkomen en de structuur van de jurken van Calvin Klein substantieel en verwarrend gelijkaardig en zelfs identiek zijn", klinkt het in de klacht. Wat Halston vooral tegen de borst stuit, is dat Calvin Klein claimt dat het om originele ontwerpen gaat. "Calvin Klein heeft valse en misleidende statements gemaakt in zijn reclame voor vrouwenkleding", klinkt het nog.

Volgens Halston is het dan ook duidelijk dat het auteursrecht van het modehuis werd geschonden en het vraagt dan ook 150.000 dollar of zo'n 130.000 euro per inbreuk, maal drie dus. Calvin Klein heeft nog niet gereageerd op de aanklacht. 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees