Universiteit Gent creëert leerstoel om de toekomst van de sport te bestuderen

De Universiteit Gent heeft een leerstoel geïnstalleerd die zich zal bezighouden met de toekomst van de sport. Motor en centrale figuur in de leerstoel is prof. Pascal Delheye. Hij begeleidde de voorbije jaren het Wielermuseum Roeselare naar zijn nieuwe beheersvorm en lag mee aan de basis van diverse studies over de wielersport, o.m. het werk dat Leon Van den Haute en niet Karel Van Wijnendaele de geestelijke vader is van de Ronde van Vlaanderen.

gst

Onder massale belangstelling, met graaf en gewezen IOC-voorzitter Jacques Rogge als eregast, werd de leerstoel geïnstalleerd, en hij krijgt de naam Frans Verheeke. Daarbij wil men de komende jaren de toekomst van de sport grondig onder de loepe nemen. “We streven naar een dynamisch onderzoek dat wordt afgestemd op de maatschappelijke uitdagingen in de sportwereld. Want die zijn immens. Het wordt belangrijk om onze ivoren toren te verlaten en aan te voelen wat er leeft op straat, tot in de lokale wijken. En daarbij wordt het ook belangrijk om schaduwgroepen zoals pakweg vrouwensport, atleten met een migrantenachtergrond en gehandicaptensport in dit verhaal onder de aandacht te brengen”, vertelde Herwig Reynaert, decaan van de faculteit politieke en sociale wetenschappen.

Frans Verheeke

Dat Frans Verheeke aan deze leerstoel wordt gelinkt, is niet vreemd. De intussen 84-jarige Gentenaar was jarenlang de grote man achter VDK Bank. “Frans heeft altijd de autonomie van de bank nagestreefd en bouwde die uit tot een geweldig juweel”, zei AA Gent-voorzitter Ivan De Witte tijdens zijn lofrede. Beiden kennen elkaar al van jongsaf maar vooral in de sportwereld groeide hun vriendschap. VDK Bank is al dertig jaar lang verbonden aan de Buffalo’s, in de sport een ongeziene samenwerking van lange duur.

Op de inauguratie kwamen ook enkele gewezen en huidige toppers uit de niet populaire sportzone aan het woord. En die hadden zo allen hun ervaringen over vooral de hindernissen en evoluties die hun leven als topsporter kenmerkten. Zoals Bashir Abdi. “Als kind kwam ik hier uit Somalië aan. Ik begon hier te voetballen maar na problemen met de knie ben ik beginnen lopen. Sport heeft mijn leven gered, het heeft mijn integratie bevorderd en ik wil blijven ijveren om kinderen uit kansarme en migrantengezinnen aan het sporten te zetten,” vertelde de zilveren EK-medaillewinnaar op de 10.000 meter.

© Francis Vanhee

Imke Courtois had het over de vergelijking tussen mannen en vrouwen in de sport. “Over de vrouw in de sport is al heel veel verteld maar dit gelijkstellen met de mannen is een werk van lange adem. Alles moet ook in een realistisch perspectief worden gezien. Het vrouwenvoetbal heeft de voorbije jaren enorme stappen voorwaarts gezet maar het mannenvoetbal zal altijd voorop blijven staan. Velen spreken van gelijkheid in lonen. Maar dat is niet realistisch omdat het vrouwenvoetbal thans niet dezelfde inkomsten kan genereren als in het mannelijke profvoetbal. Die kloof zal er altijd zijn maar ze beetje bij beetje dichten moet het doel blijven.’’

Ook Sven Decaesstecker, een gevierde paralympische zwemmer, kwam aan het woord. “Twintig jaar geleden wist het grote publiek niet dat gehandicapten konden sporten. Nu staat er een goede federatie met heel wat middelen. En ook de media zijn gevolgd. Het heeft de sportende gehandicapten uit hun isolement gehaald en dat kan ik alleen maar toejuichen”.

Gella Vandecaveye won zilver en brons op de Spelen maar benadrukte dat het ook belangrijk is dat sporters denken aan hun tweede carrière, die van het dagelijkse leven. “Als sporters zicht hebben op het einde van hun carrière, is het belangrijk dat ze toch al even aan later denken. En niet denken in termen van ‘ik zie wel wat op me afkomt’. Dat draait vaak verkeerd uit. Ik heb me sinds enkele jaren kunnen vastbijten in mijn zelfstandig statuut waarbij ik PR-opdrachten verzorg en waar ik als sportconsulente aan de kost kom. Nu, ik kom uit een zelfstandig nest, dat helpt natuurlijk, maar vanzelf gaat het nu ook weer niet”.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen