Beauty

ADVIES. Hoe verzorg ik gekleurd haar?

ADVIES. Hoe verzorg ik gekleurd haar?

Foto: *

In koel blond wil je geen warme schijn en kastanjebruin moet het ook écht zijn. Maar hoe bewaar je de kleur van je haar optimaal? BV-kapper Jochen Vanhoudt geeft advies.

Werk met een kleurbehoudend gamma, speciaal ontwikkeld om geverfd haar te verzorgen. Enerzijds heb je producten die je haar beschermen, anderzijds zijn er de zonnegamma’s voor tijdens de warmste maanden van het jaar. Bijna elk merk heeft zo’n lijn.

Een kwestie van filters

De werking van beide categorieën is grotendeels gelijk. Alle producten bevatten een transparante filter die rond je haar komt te liggen. Die sluit de kleurmoleculen van je lokken in en weerkaatst zonlicht. De tweede belangrijke component is een uv-filter. Die voorkomt dat de zon je haar uitdroogt en het uiteindelijk doffer wordt. Zonnegamma’s hebben een waterafstotende filter als extraatje. Die voorkomt dat chloor- en zeewater in de haarkern dringt, waardoor de kleur on point blijft.

Het juiste pigment

Blondines kiezen het best voor een blauw of paars pigment om een koele, blonde coupe te behouden. Ga voor goudkleurig pigment als je een warme schijn wenst. Tip: neem niet de eerste de beste spray die extra blonde lokken belooft mee naar huis. Veel van die producten bevatten bestanddelen die kleurmoleculen opvreten en je haar verknoeien. In kleurbehoudende gamma’s voor brunettes en roodharige mensen zit bruin en rood pigment. Je kunt kiezen voor een shampoo en een conditioner die de kleur beschermen. Let wel: die hebben vooral een reinigende werking. De kleurbeschermende eigenschappen zijn er wel, maar de concentratie is kleiner. Een spray of lotion die je na het wassen kunt aanbrengen heeft een krachtigere werking. Bij twijfel kan je kapper adviseren welke producten het best bij je haar passen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees